Kennisruimte
Woning en Tuin

Moestuin

De moestuin is hipper dan ooit tevoren. In de Albert Heijn kan je sparen voor je eigen moestuin en ook steeds meer gemeentes gaan geloven in de ‘magische’ krachten van een moestuin. Volgens sommige gemeentes kan een moestuin namelijk helpen de sociale cohesie in een buurt te helpen. Maar wat is nu eigenlijk de maatschappelijke waarde van een moestuin?

Even voor de duidelijkheid een moestuin is een gezellige klein tuintje waar je zelf je groente en fruit kunt op verbouwen. Het is dus geen plek waar mensen met bladblazers, al dan niet benzine bladblazers, in de handen staan en tekeer gaan. Moestuinen worden vaak voor grotere groepen naast elkaar aangelegd en hierdoor is het dus ook een plek waar meerdere mensen samenkomen. Hierdoor leren mensen elkaar natuurlijk ook kennen en gaan ze het gesprek met elkaar aan. Natuurlijk is dit goed voor de sociale cohesie en dit is ook de reden dat gemeenten braakliggende terreinen omzetten in moestuinen,

Esther Veen is recentelijk afgestudeerd aan de Universiteit Wageningen en ze promoveerde met onderzoek naar de maatschappelijke waarde van moestuin. Ze stelt dat er ten onrechte een beeld bij gemeentes is ontstaan dat het aanleggen van een moestuin in een wijk problemen laat oplossen. Uit haar onderzoek bleek dat er inderdaad sociale cohesie ontstaat door het plaatsen van een moestuin in een buurt. Maar volgens haar houdt het hier dan ook echt mee op. Zij heeft bijvoorbeeld dit onderzoek gelinkt met de participatiemaatschappij. Is er in een wijk met een moestuin een hogere participatiegraad met betrekking tot mantelzorg bijvoorbeeld? Dit bleek allemaal niet het geval te zijn. Dus kunnen we concluderen dat een moestuin ervoor zorgt dat mensen elkaar beter leren kennen maar gemeentes moeten er geen wonderen van verwachten. Laat dit je vooral niet stoppen om bij de Albert Heijn door te sparen voor je eigen moestuintje!

http://www.fuxtec.nl