Kennisruimte
Woning en Tuin

Koperen plafondlampen: het sjieke van klassiek getransformeerd naar modern trendy

 

Als we over koperen plafondlampen spreken, zien we vaak de klassieke koperen luchters voor onze ogen, of de schotelvormige hanglampen. Ondertussen zijn we in deze soort lampen enorm geëvolueerd tot een gamma aan jonge trendy verlichtingsmogelijkheden.

Welke koperen plafondlampen bestaan er?

Als je in een winkel of webshop koperen lampen gaat uitzoeken, kom je allerhande vormen en modellen tegen. Ik zou bijna durven zeggen: elke andere bestaande lamp vind je ook wel terug in zijn koperen versie. Koper is daarentegen ook erg geschikt voor het creëren van artistieke voorwerpen, die tot hanglampen kunnen gemaakt worden. Denk bijvoorbeeld aan takken, bladeren, dierenfiguren. Ook al zijn dit klassieke vormen, toch kunnen ze zodanig gemonteerd worden dat ze aan de kamer een jonge frisse uitstraling geven. Je vindt koperen hanglampen die uit één stuk bestaan. Maar je vindt ook samengestelde modellen: meerdere items van dezelfde vorm bij mekaar, of anderzijds totaal tegenovergestelde figuren die toch één geheel vormen. Er zijn plafondlampen op de markt die heel kort tegen het plafond aanzitten. Daarnaast heb je ook luchtervormige koperen plafondlampen. Het hangt er maar van af waar je de lamp wil hangen. Je vindt voor elke plaats wel een geschikte lamp. Wat betreft de lichtbron die zich in de lamp bevindt: deze kan wel of niet zichtbaar zijn, wel of niet verdoken zitten in het armatuur. Het koper kan gecombineerd worden met glas dat doorschijnend of mat is. Op die manier wordt er gespeeld met lichtinval en sterkte van het licht.

Waar komen koperen plafondlampen het meest tot hun recht?

Je zou kunnen stellen dat koper wel in elk interieur past. Maar dat is niet correct. In een strak wit interieur zou ik niet direct koper gaan inwerken. Hetzelfde geldt voor de vintage stijl van de jaren 70 waarbij veel oranje, fel groen en veel plastiek voorkomt. Met deze materialen vloekt koper gewoonweg. Koper is geschikt voor een rustig interieur. Daarmee bedoelen we zeker geen ouderwets interieur. Gecombineerd met ruw houten meubels geven koperen lampen het beste resultaat. In zijn geheel krijg je de landelijke look, de magazijnlook, de loftstijl. Het uitzicht is groots, stoer, degelijk en toch niet koel of zakelijk. Als je hier en daar in je interieur andere voorwerpen en accessoires hebt uit eenzelfde soort koper, dan heb je een perfecte binnenhuisinrichting. Koper straalt warmte uit, zelfs als de lamp niet brandt!

De kenmerken van koper

Koper is een degelijk materiaal. Er bestaat rood- en goudkoper. Beide geven een warme gloed. Koper is gemakkelijk bewerkbaar, wat met zich meebrengt dat je in de plafondlampen allerhande originele vormen kan vinden. Je ziet krullen, bolvormen, buisjes, rechthoeken, vierkanten, overdadige toestanden of heel minimalistische vormen. Niets is te gek of het wordt in koper gemaakt. De afwerking van koper kan glimmend zijn. Dit heeft als kenmerk dat ander licht – bijvoorbeeld van een andere lichtbron – ook nog eens weerspiegeld wordt in het koper. Dat geeft extra schittering, extra dimensie. Een andere afwerking is het ruwere oppervlak: gehamerd of geschuurd. In deze heb je weinig weerspiegeling, en geeft de structuur van het koperen oppervlak het unieke karakter aan de lamp. Koper is te combineren met glas of andere metalen. Telkens krijg je een ander effect.

Met koperen plafondlampen geef jij jouw interieur: grootse uitstraling, degelijkheid, gezelligheid!

https://medium.com/@kimboontjes