Kennisruimte
Image default
Financieel

Waarom maken banken winst

Ten slotte maken banken winst. Deze winst wordt opgeteld bij de rente. Het is gebaseerd op hoeveel geld de bank verdient met haar leningen in vergelijking met wat ze uitgeeft om nieuwe klanten aan te trekken. Om deze reden hebben banken een prikkel om lage tarieven aan te bieden. Als echter te veel mensen hypotheken met een hoge rente afsluiten, kunnen die kredietnemers mogelijk niet in staat zijn hun schuld terug te betalen. Dat zou verliezen betekenen voor de bank. Om dergelijke situaties te voorkomen, stellen banken limieten aan het maximaal beschikbare krediet per persoon.

Bij het kopen van onroerend goed willen de meeste kopers een huis kopen in plaats van een appartement te huren. Daarom kiezen ze vaak voor een hypotheek boven het betalen van huur. Ze doen dit omdat ze verwachten een hoger rendement te behalen door het eigendom te bezitten in plaats van er alleen toegang toe te hebben. Zolang de lener zijn/haar lening terugbetaalt, verdient hij/zij rente over het geleende bedrag. Daarbovenop ontvangt de eigenaar huurbetalingen. Die twee inkomstenbronnen vormen samen het totaalrendement.

Een hypotheek is een contract tussen een geldschieter en een koper waarbij de verkoper eigendomsrechten van onroerend goed overdraagt aan de koper. Bekijk https://qollect.nl/ als je meer wilt weten over rentevergoeding. Kredietverstrekkers verstrekken geld aan particulieren of bedrijven om de aankoop van huizen te financieren. Hypotheken zijn er in verschillende vormen: starters die voor het eerst een huis kopen, gebruiken conventionele hypotheken, terwijl eigenaren van een tweede huis doorgaans kiezen voor hypotheken met aanpasbare rente.

De Bank of England publiceert wekelijks gegevens over de Britse rentetarieven. Sinds maart 2009 tonen deze cijfers zowel de Basisrente plus 0,25% als de Overnight Indexed Deposit rate. Beide maatregelen worden tweemaal per dag gepubliceerd. Sinds januari 2000 ligt de overnight index swap rate, die nauw verwant is aan de LIBOR-benchmark, gemiddeld rond de 3%. Het verschil tussen de twee tarieven is te wijten aan verschillen in liquiditeit. De OIS wordt genoteerd in dollars, terwijl de Libor wordt genoteerd in Britse ponden.