Kennisruimte
Image default
Financieel

De voordelen van de Wft basis opleiding behalen

Veel studenten en afgestudeerden weten al dat een financiële carrière zeer lucratief kan zijn. Maar wat zijn nog meer voordelen? Je hoeft niet afgestudeerd te zijn in financiën of een aanverwant vak om uit te blinken.

Hoewel de toelatingseisen in de financiële sector vaak streng zijn en het beroepsleven zeer veeleisend is, worden werknemers daar meestal voor beloond. In dit artikel worden enkele van de voordelen van een carrière in de financiële sector op een rijtje gezet. Onthoud dat je in Nederland verplicht bent om het Wft examen te halen. Hiervoor kun je deze Wft basis opleiding volgen.

Kwalificaties financiële functies

Van investment management tot actuariële beroepen, banen in de financiële wereld omvatten meestal verplichte studie naar sectorspecifieke kwalificaties. In een programma voor afgestudeerden in beleggingsonderzoek werk je bijvoorbeeld in het eerste jaar toe naar de kwalificaties voor chartered financial analyst niveau 1 en investment management certificate. In het tweede en derde jaar heb je de mogelijkheid om verder te studeren voor niveau 2 en 3.

In Nederland is het verplicht om je Wft basis te behalen. Later kun je dit uitbreiden naar specifieke adviseur diploma’s.

Met een Wft kan je carrière maken in de financiële sector 

De financiële sector is breed en omvat uiteenlopende sectoren zoals actuariaat, verzekeringen, regelgeving en bankieren. Binnen elk van deze sectoren zijn er verschillende divisies waar afgestudeerden kunnen werken en het is niet ongewoon om verschillende specialismen binnen die divisie te ervaren of, zodra je meer ervaring hebt opgedaan, naar andere bedrijfsonderdelen over te stappen. 

Neem bijvoorbeeld de programma’s voor afgestudeerden in investment banking: veel van die programma’s hebben een roterend karakter, waarbij analisten (de functiebenaming die nieuwe rekruten krijgen) elk jaar van hun twee- of driejarige programma drie tot zes maanden in een andere divisie van het bedrijf werken.   

Veel financiële professionals hoge mate van werktevredenheid

Uit enquêtes onder werknemers is gebleken dat afgestudeerden die in verschillende financiële sectoren werken, bijna volledig tevreden zijn met hun baan. Baillie Gifford kreeg bijvoorbeeld een score van 9,6/10 op een schaal van ’tevredenheid met het werk’ van zijn ondervraagde afgestudeerden. Een in Edinburgh woonachtige afgestudeerde die bij de organisatie werkt, schreef zijn tevredenheid over het werk toe aan de verscheidenheid: “Mijn rol omvat een reeks taken, waaronder het beoordelen van bedrijven, het schrijven van rapporten, het ontmoeten van managementteams, het ontmoeten van analisten uit de sector, het schrijven van notulen over vergaderingen en het bijwonen van conferentiegesprekken. Een afgestudeerde in Londen zei: “Mijn functie kan veeleisend zijn wat betreft het aantal gewerkte uren om aan de behoeften van het bedrijf te voldoen, maar het is gevarieerd: mijn dagelijkse verantwoordelijkheden omvatten het oplossen van problemen in de productie voor de applicatie die ik ondersteun en regelmatig contact onderhouden met frontoffice-personeel.

Financiële werkgevers moedigen afgestudeerden aan 

Er zijn talloze voorbeelden van directeuren bij grote organisaties in de financiële sector die de organisatie binnenkwamen via een graduate scheme. En je hoeft niet afgestudeerd te zijn in financiën of een aanverwant vakgebied om uit te blinken. Wel is het van belang dat je deze Wft cursus gevolgd hebt.

https://financieel.hoffelijk.nl/