Kennisruimte
Image default
Woning en Tuin

Waarom een schoorsteenkap onmisbaar is

Wie thuis een houtkachel of open haard heeft, heeft zonder twijfel wel eens van het fenomeen schoorsteenkap gehoord. Wat zijn schoorsteenkappen voor soort accessoires? En waarom is een schoorsteenkap in bepaalde woningen echt onmisbaar? In dit artikel leest u alles wat u moet weten over het aanbrengen van een kap op de schoorsteen.

Een kap op de schoorsteen: wat is het precies en wat is het doel?

Een schoorsteenkap, ook wel eens trekkap genoemd, is een afdekking die op een schoorsteen wordt aangebracht. De kap is hoofdzakelijk bedoeld om de woning tegen dakbranden te beschermen als er in huis een haard of houtkachel aanwezig is.

Wanneer de open haard of kachel aanstaat, kunnen er namelijk vlammen op het dak belanden. Met alle akelige gevolgen van dien. Een kap sluit de schoorsteen af en voorkomt dat vuurspetters brand kunnen veroorzaken op het huisdak. Zeker als u een brandgevoelig en kwetsbaar rieten dak heeft, is een kap onmisbaar!

Andere functies van een schoorsteen- of trekkap

Een schoorsteen- of trekkap heeft nog een aantal andere functionaliteiten. Zo zorgt een trekkap, een kap die voorzien is van een motorisch systeem, voor de aan- en afvoer van lucht. Hierdoor brandt de haard of kachel aanzienlijk beter en wordt vervuilde rooklucht – met CO2 – beter afgevoerd. Een schoorsteenkap heeft als aanvullend pluspunt de bescherming van de schacht tegen regeninslag. De schoorsteen blijft als er een kap op zit in een betere staat. En verder voorkomt een trekkap dat zich vogels in de schoorsteen kunnen nestelen. Er zijn dus argumenten genoeg om de keuze te maken voor een schoorsteenkap op uw woning. Zeker bij een rieten dakbedekking!