Kennisruimte
Image default
Zakelijke dienstverlening

GGD gegevens gelekt! Die van jou ook

GGD gegevens gelekt! Die van jou ook

Heb jij recent een afspraak gemaakt bij de GGD? Dan liggen al jouw persoonsgegevens op straat. Er is namelijk data gelekt. Bij een datalek gaat het om toegang tot persoonsgegevens, of het per ongeluk vernietigen, wijzigen of openbaar maken van persoonsgegevens. Bij gegevensdiefstal stelen en verkopen criminelen persoonlijke gegevens. Dit brengt onaangename risico’s met zich mee. Zo loop je het risico om opgelicht te worden, zoals bij phishing. Een ander risico is identiteitsdiefstal.

Beveiligingsexperts zeggen al jaren: mensen zijn de zwakke schakel. Dat is nu ook duidelijk. Je hebt het misschien al wel gehoord, maar recent zijn er twee medewerkers van het afspraaknummer voor de Landelijke Corona Test aangehouden op verdenking van datadiefstal. Zij betalen voor het verstrekken van persoonsgegevens uit het systeem van de GGD.

Waarom?

 

Waarom zouden ze dat doen? Data is nou eenmaal geld waard. Facebook verdient zijn geld niet door de advertenties en jouw likes van de koffie van je buurvrouw, maar aan data. Niet voor niks dat ze al zo vaak voor de rechter zijn gesleept, want data is natuurlijk gevoelig en kan ten kosten gaan van jouw privacy. En aan die data wilde deze medewerkers ook verdienen met het GGD datalek

De GGD maakt gebruik van verschillende systemen. Om welke systemen gaat het? Hoe dan ook, dankzij CoronIT. Dit is het managementsysteem dat wordt gebruikt voor het test- en vaccinatieproces en de communicatie daarover. In het systeem worden de persoonsgegevens ingevoerd van elke persoon die een coronatest heeft geboekt via een callcenter, een coronatestsite of via een huisarts. Dit geldt ook voor vaccinatieafspraken. Er is nog een ander systeem: HPZone. De koepelorganisatie meldt dat de gegevens ook “lijkt” te zijn gestolen. Dit is een elektronisch bestand dat de GGD gebruikt voor bron- en contactonderzoek. Ik raad je aan om te onderzoeken of jouw gegevens zijn gestolen!