Kennisruimte
Hobby en vrije tijd

Zit er wel toekomst in DAB+ radio?

In de radiobranche zijn de afgelopen jaren grote veranderingen waar te nemen. Zo worden de AM zender in Nederland dit jaar uitgeschakeld en ook de toekomst van FM radio is onzeker. Noorwegen stopt al binnen twee jaar met FM radio en lijkt hiermee dus een voorloper te zijn. Maar hoe zit het eigenlijk met de digitale DAB+ radio?

De afgelopen jaren is er veel geïnvesteerd in het nieuwe digitale DAB+ radio maar het is nog maar zeer de vraag of hier eigenlijk wel toekomst in zit. Online radio luisteren  is de laatste jaren namelijk alleen maar groter en groter geworden en dat is ook de grote merken niet ontgaan.  Radio via internet staat de afgelopen tijd in de warme belangstelling van grote merken als Apple en KPN. Apple weet inmiddels genoeg en komt met een eigen dienst om muziek te streamen. Deze dienst gaat Apple Music heten en er wordt nu al veel van verwacht. KPN biedt nu ook al abonnementen aan waarbij onbeperkt naar internetradio geluisterd kan worden.

Wat ook erg opvallend is dat het met best veel radiozenders niet zo goed gaat met veel radiozenders. Een mooi voorbeeld hiervan is de Amerikaanse publieke radiozender NPR die maar liefst zes jaar lang rode cijfers schreef. Sinds kort schrijft de radiozender echter weer zwarte cijfers en dit komt bijna geheel door de populaire podcasts die de radiozender is gaan maken. Opnieuw een teken dat de kans erg aannemelijk is dat radio via de ether binnen niet al te lange tijd zal gaan uitsterven.

Internet radio lijkt dus de toekomst te hebben en wordt al door heel veel mensen gebruikt. Zo is er uit onderzoeken gekomen dat veel kantoren gebruik maken van internet radio en ook in treinen maken steeds meer mensen gebruikt van online radio.

http://www.radioguide.fm