Kennisruimte
Image default
Sport

Wat is een sporthorloge eigenlijk?

Als je op zoek bent naar een horloge om mee te sporten, heb je de term ‘sporthorloge’ misschien wel eens gehoord.De categorieën en soorten verschillende horloges kunnen vaak vaag zijn. Dus, wat is een sporthorloge precies?

Sports Watch-definitie

Een sporthorloge wordt gedefinieerd als een zeer functioneel, duurzaam en meestal waterbestendig horloge. Een sporthorloge moet goed leesbaar, enigszins schokbestendig en zeer goed bestand zijn tegen krassen en fysiek contact. (bron definitie: beste sporthorloges)

Criteria

Deze zijn niet in steen gebeiteld en een sporthorloge hoeft deze niet allemaal te hebben om als sporthorloge te worden beschouwd, maar dit zijn de belangrijkste kenmerken van elk sporthorloge.

U moet overwegen welke voor u de belangrijkste criteria zijn op basis van de activiteiten waarvoor u uw horloge nodig heeft en horloges dienovereenkomstig evalueren.


 

Hardlopen en andere activiteiten

Dit omvat meestal complicaties zoals een stopwatch en timer voor hardlopen of andere fysieke activiteit. Dit komt vaker voor bij digitale sporthorloges zoals G-Shocks, hoewel sommige mechanische horloges, chronografen genoemd, ook een stopwatchfunctie hebben.

Sommige horloges zoals duikhorloges hebben meestal een buitenste draaibare ring die als timer kan worden gebruikt en zeer functioneel is. Duikringen worden vaak gebruikt door duikers om te bepalen hoelang het duurt totdat ze geen zuurstof meer in hun aquarium hebben.

Het horloge moet heel gemakkelijk te lezen zijn, zelfs in situaties met weinig licht. Sommige horloges hebben ‘lume’ aangebracht, wat in wezen een glow in the dark verf is. Andere horloges, met name digitale horloges, hebben mogelijk een LCD-verlichtingsfunctie die het hele scherm van de wijzerplaat verlicht

Waterdichtheid van sporthorloges

Sporthorloges hebben doorgaans, maar niet altijd, een waterdichtheid van 200 meter. Dit is over het algemeen de geaccepteerde diepteclassificatie van een goede ‘duikhorloge’ die geschikt is voor echt duiken, en natuurlijk zou zwemmen of betrapt worden in de regen ook prima zijn. 

Geschroefde kroon. In het geval van een horloge met een metalen kast, zoals roestvrij staal, zal het horloge vaak een geschroefde kroon hebben. De kroon van het horloge (de kleine ‘knop’ die je draait om de tijd in te stellen) wordt daadwerkelijk op de schroefdraad van de kast geschroefd

Dit helpt het horloge waterbestendiger te maken en voorkomt dat de kroon afbreekt bij een val of fysiek contact.

Nogmaals, dit is niet altijd het geval, omdat sommige digitale horloges zoals G-Shocks de neiging hebben om een ​​harsband te hebben die helemaal geen sluiting heeft, en in plaats daarvan een zeer duurzaam gespsysteem gebruikt. Een dubbele veiligheidssluiting wordt meestal gezien op metalen horloges, zoals een roestvrijstalen duikhorloge

Sluiting van het horloge om mee te sporten

De sluiting is de ‘gesp’ aan de onderkant van de metalen horlogeband die hem om je pols vasthoudt. Een dubbele veiligheidssluiting omvat niet één, maar twee vergrendelingsmechanismen die het horloge extra veilig om je pols houden, zodat het niet per ongeluk valt. 

Duurzaamheid in een horloge is er in alle vormen, zoals een kunststof kast van een G-Shock of een stevige roestvrijstalen kast van een Rolex of Seiko. Kristallen (het glas op het horloge) zijn er ook in verschillende mate van duurzaamheid, saffierkristallen zijn het meest duurzaam.

U wilt een beweging die schokbestendig is en bestand is tegen stoten, vallen, etc. Quartz-bewegingen worden meestal gezien als de meest schokbestendige, hoewel er zeker mechanische bewegingen zijn, zoals het werkpaard Seiko 7S26-beweging dat zeker een kloppen.

Actieve sporten

Voor een minder actieve sport als vissen zijn mechanische horloges wellicht geschikter. Dat wil niet zeggen dat je helemaal geen actieve sport kunt spelen met een mechanisch horloge, alleen dat je goed nadenkt voordat je dit doet.

Moet een sporthorloge digitaal zijn?

Ongetwijfeld de meest populaire en een van de meest invloedrijke sporthorloges aller tijden. Het is traditioneel een duikhorloge, met een waterbestendigheid van 200 meter, saffierkristal, geschroefde kroon, roestvrijstalen kast en armband die tegen een stootje kan en een goed leesbare wijzerplaat. Het heeft ook een zeer functionele duikring. 

De Rolex Explorer is traditioneel uitgevonden voor, nou ja, verkennen. Het is gemaakt voor grotduikers en spelunkers, dus de ZEER leesbare wijzerplaat met zeer heldere lume. Hierdoor is het ook in het donker goed leesbaar. Net als de Submariner heeft het een saffierkristal, een zeer duurzame roestvrijstalen kast en armband en afhankelijk van het model dat je krijgt, hebben sommige ontdekkingsreizigers een bidirectionele buitenrand, wat betekent dat je het in beide richtingen kunt draaien.

Laat u niet misleiden door de minimalistische en lichtjes geklede charme, dit horloge kan tegen een stootje. Het is net zo goed een gereedschapshorloge als de eerder genoemde horloges. Met zijn duurzame roestvrijstalen kast en armband, saffierkristal en wie zou vermoeden dat dit mooie horloge 200 meter waterdicht zou zijn? Sporthorloges zijn niet allemaal monsters van meer dan 40 mm.

Digitale vs. mechanische sporthorloges

Digitale sporthorloges hebben het voordeel dat ze digitaal zijn, dus meestal leesbaarder, en hebben meestal een robuust quartz uurwerk. Digitale horloges zijn vaak veel goedkoper dan hun mechanische tegenhanger. 

Mechanische sporthorloges hebben natuurlijk de charme van een mechanisch horloge, maar dat betekent niet dat ze niet duurzaam zijn. Natuurlijk zijn niet alle bewegingen hetzelfde, maar zelfs mechanische bewegingen zoals de betaalbare Seiko 7S26 staan ​​erom bekend dat ze tegen een stootje kunnen en blijven tikken.

https://sport.nl/