Kennisruimte
Image default
Sport

Hoe herken ik een frozen shoulder?

Heb je vaak last van pijn in je schouder? Dan is het mogelijk dat je een frozen shoulder hebt. Dit is een blessure die voornamelijk voorkomt bij ouderen, maar kan zich ook bij jongere mensen voordoen. Frozen shoulder klachten zijn vaak ernstig en kunnen veel hinder opleveren. In dit artikel lees je alles over frozen shoulders: wat ze zijn, hoe ze ontstaan en wat de behandeling hiervan is.

Wat is een frozen shoulder?

Een frozen shoulder is een aandoening waarbij het kapsel rondom de schouderkop gezwollen is en aanhecht. Dit kan leiden tot ernstige pijn in de schouder, beperking van beweging en stijfheid. Frozen shoulders komen voornamelijk voor bij mensen tussen de 40 en 60 jaar oud, maar kunnen zich ook bij jongere mensen voordoen. De aandoening komt twee keer zo vaak voor bij vrouwen als bij mannen.

Hoe ontstaat een frozen shoulder?

Frozen shoulders ontstaan vaak na een blessure of operatie in het schoudergebied. Ook kan de aandoening ontstaan door een langdurige immobilisatie van de arm, bijvoorbeeld na een botsing of val. Soms is er ook sprake van frozen shoulder zonder duidelijke oorzaak. De aandoening komt vaker voor bij mensen met diabetes mellitus en thyreoïditis. Heb je last van deze blessure of pijn, ga dan direct naar een chiropractor of fysio. Bij RMC kun je terecht voor verschillende behandelingen, ook voor een behandeling tennisarm.

Zijn frozen shoulders erg?

Frozen shoulders zijn pijnlijk en kunnen veel hinder opleveren. De aandoening is vaak ernstig en kan soms maanden of zelfs jaren duren. In sommige gevallen is frozen shoulder zo ernstig dat je arm uit de kom gaat. Dit kan leiden tot een verkeerde stand van de arm en schouderblad, wat weer tot andere klachten kan leiden.

Wat is de behandeling van frozen shoulder?

De behandeling van frozen shoulder hangt af van de ernst van de aandoening. In sommige gevallen is er geen behandeling nodig en verdwijnen de klachten vanzelf weer. Soms is fysiotherapie of manuele therapie nodig om de aandoening te behandelen. In ernstige gevallen kan operatieve behandeling noodzakelijk zijn.