Kennisruimte
Image default
Sport

Karpermolens: Welke soorten zijn er?

Als je begint met karper vissen, zullen molens één van je duurdere aankopen worden. Daarom is het belangrijk om vanaf het begin de juiste beslissing te nemen. Doe het goed, en je hebt een set karpermolens om alle hoeken te dekken.

Karpermolens zijn er in 2 hoofdtypes, kleinere freespool of wel vrijloopmolens en de grotere big pit molens.

Freespool karpermolens

Deze karpermolens, ook wel bekend als de baitrunner, zijn voorzien van een mechanisme om elke weerstand op de spoel uit te schakelen. Het idee is dat zodra de karper het aas en de haak oppakt, het vrij is om weg te zwemmen en een seconde of twee aan de lijn te trekken voordat je de hengel oppakt. Als je klaar bent, schakelt een draai aan de haspelhendel de vrijloop uit en de koppeling. Dit voorkomt dat de karper je hengel, haspel en al het andere het meer in trekt, waartoe ze meer dan in staat zijn als ze boos zijn (wat de meeste zijn als ze zijn gevallen voor je boilie aan de haak).

Bij de meeste molens kun je ook meer of minder weerstand instellen tegen de vrijloop, dus bijvoorbeeld als je in de buurt van een rietbed, waterlelies of over een hangende boom vist en niet wilt dat de vis wegzwemt en zichzelf in de war raakt. Je kunt de weerstand hoger instellen, zodat het moeilijk wordt om de lijn te pakken, waardoor je tijd hebt om in de vis te buigen en hem weg te lokken uit zijn veilige haven.

Je kunt de koppeling zo instellen dat wanneer de vis bijzonder hard aan de lijn trekt, de spoel vanzelf gaat draaien en de lijn uit laat komen. Dit is handig, en bijna een noodzaak, bij het karpervissen. Je stelt de koppeling in om de lijn los te laten voordat de kracht die nodig is om je lijn te breken, waardoor de vis verbonden blijft.

Big pit karpermolens

Ze werden zo genoemd omdat ze oorspronkelijk populair bleken te zijn bij vissers die op grote stukken grind visten en lange afstanden moesten uitwerpen. Een big pit karpermolen is gebouwd rond een grotere spoel, waardoor je deze niet alleen met meer lijn kunt laden, tot in sommige gevallen 365 m. Ook met een grotere, bredere spoel zijn de coils die de lijn vormen groter. Dit leidt uiteindelijk tot minder weerstand bij het werpen. Als je onze hengelsectie hebt gelezen en begrepen, weet je dat minder weerstand meer afstand betekent.

Big pit-molens hebben nog steeds een koppeling, wat betekent dat je de rem kunt controleren. Sportvissers gebruiken dit om de breuk meteen los te maken zodat er weinig weerstand is en wederom kan de karper vrij wegzwemmen als hij gehaakt is. Echter, zonder een vrijloopvoorziening, moet je, wanneer je in de vis buigt, de koppeling aan de voorkant van de spoel handmatig vastdraaien terwijl de vis aan het trekken is, ergens in het donker, en soms wanneer je nog maar 5 seconden geleden diep in slaap was .

Zowel een vrijloopmolen als een big pit molen heeft zijn voordeel. Maar als je ver moet werpen, dan zijn big pit-molens ongetwijfeld superieur bij het werpen. Ook het vermelden waard is de retrieval ratio. Dit is het aantal lijnen dat je binnenhaalt per volledige draai aan de hendel. Omdat hij kleiner is, is de hoeveelheid lijn die je per beurt op een baitrunner haalt, minder dan die van zijn grotere broer. Niet echt een probleem als je 35-45 m vist, maar als je 135 m vist, zijn dat veel bochten. Als je een gespecialiseerde kit gaat gebruiken voor een spod- of markeropstelling, dan kunnen big pit-molens essentieel zijn.