Kennisruimte
Rechten

Inside het familierecht

Bijna iedereen heeft waarschijnlijk weleens gehoord van het fenomeen familierecht, Iedereen maakt hier dan ook allemaal gebruik van. Het familierecht houdt zich zoal bezig met geboortes, huwelijken, scheidingen en afstammingen van de burger. Daarnaast houdt het zich ook bezig met betrekkingen en bevoegdheden van bepaalde personen binnen families.Het erfrecht wordt weer niet binnen het familierecht gerekend, dit is een op zichzelf staand iets.

Het familie en personenrecht is opgenomen in het Nederlands burgerlijk wetboek. Daarnaast speelt het ook een erg belangrijke rol in verdragen zoals het internationale verdrag omtrent de rechten van het kind. De belangrijkste onderdelen van het personen- en familierecht zijn daarnaast ook op dezelfde manier in de EU afgesproken. De wetten en regels staan hier alleen geschreven in de rechten van de mens.

Er zijn erg veel verschillende soorten familierecht. Een paar voorbeelden van de verschillende onderdelen die geregeld worden door het familierecht zijn bijvoorbeeld: adopties, ontheffingen en ontzeggingen van het ouderlijk gezag, naamswijzigingen, erkenningen en ontkenningen van het vaderschap, bijstandsverhaalzaken, echtscheidingen, alimentaties en leerplicht gerelateerde zaken.

Het familierecht heeft een belangrijke rol in onze samenleving, het is echter niet altijd hetzelfde. Nederlandse wetten veranderen namelijk zo nu en dan. Wanneer een wet niet meer van deze tijd is, wordt er vaak opnieuw naar gekeken en wordt er gekeken of een wet aangepast zou kunnen worden. Het was bijvoorbeeld tot 2009 helemaal niet normaal dat er een gelijkwaardig uitgangspunt van het ouderschap was, dit was tot die tijd altijd anders geregeld.

Wanneer jij te maken krijgt met aspecten binnen het familierecht is het altijd aan te raden om een advocaat bij jou in de buurt in te huren die hierin gespecialiseerd is. Woon je in Rijswijk, dan zijn er genoeg mogelijkheden om een advocaat Rijswijk te vinden. Zo weet je zeker dat je door een bekwaam iemand geholpen wordt die jou goed kan ondersteunen. Het is onverstandig om zaken zonder advocaat af te handelen wanneer je zelf niet genoeg kennis van zaken hebt.

 

https://www.ebhlegal.nl/