Kennisruimte
Image default
Rechten

Hoe gaat een verhaalsonderzoek in zijn werk?

Heeft u een onderneming? In de eerste plaats is dit natuurlijk hartstikke leuk, want het geeft u veel vrijheid en het is tegelijkertijd ook zeer uitdagend. U werkt ook voor uzelf en dat stimuleert en geeft energie. Als ondernemer zit u echter ook aan bepaalde risico’s verbonden. U moet natuurlijk voldoende klanten werven om een stabiel inkomen te genereren. Tegelijkertijd moeten de klanten ook allemaal betalen. Om het risico op niet-betalende klanten te reduceren, kunt u ervoor kiezen om een verhaalsonderzoek uit te laten voeren. In dit artikel leggen wij uit wat het is en hoe dit in zijn werk gaat.

Onderzoek naar de debiteur

Een verhaalsonderzoek is een onderzoek naar de debiteur. Een debiteur is een klant van u en deze heeft een betalingsverplichting voordat of nadat u diensten of product heeft geleverd. Bij een verhaalsonderzoek kijkt u hoe groot de kans is dat u ook daadwerkelijk een betaling gaat ontvangen. Een dergelijk onderzoek is vooral interessant bij grote betalingen. Misschien bent u bijvoorbeeld een aannemer en gaat u ergens verbouwen. In dat soort situaties is het zeker belangrijk om dit te controleren. Bij kleinere bedragen (enkele honderden euro’s) is dit vaak wat minder relevant. Een onderzoek kan bijvoorbeeld van toepassing zijn bij een bestaande vordering. Wanneer niet wordt betaald, dan wilt u dan natuurlijk weten waar u aan toe bent. Op die manier weet u welke acties u kunt ondernemen.

Het voordeel van een verhaalsonderzoek

Een verhaalsonderzoek kan vervelende problemen voorkomen. Wellicht heeft een klant de rekening nog niet voldaan en misschien reageert hij of zij ook niet meer op uw berichten. In dat geval kunt u een juridische procedure opstarten, maar u moet dan natuurlijk wel weten of dit zinvol is. Van een kale kip valt immers niet te plukken. Het kan ook uw energie wegvreten en daarom is een verhaalsonderzoek handig. U kunt dan kijken of het zinvol is om een dergelijke procedure op te starten.

 

Er zijn verschillende bedrijven die een verhaalsonderzoek voor u kunnen uitvoeren. Op internet vindt u meerdere websites. Bij het maken van een keuze, is het belangrijk om na te gaan of ze ook al enige ervaring hebben.