Kennisruimte
Image default
Hobby en vrije tijd

Hoe kies je kogeltjes voor je luchtbuks?

Er zijn verschillende mensen die in Nederland in het bezit zijn van een luchtbuks. Niet iedereen vind het even makkelijk om de juiste kogeltjes te kopen voor hun luchtbuks, en daarom is het belangrijk dat je goed weet hoe de luchtbuks in elkaar zit, welke kogeltjes er beschikbaar zijn en waar je rekening mee dient te houden bij je aankoop. Door hier rekening mee te houden, kun je vervolgens voor de kogeltjes kiezen die het beste bij jouw passen.

Kalibers

Het eerste wat je goed dient te weten is dat je te maken hebt met kalibers. ER zijn kalibers die variëren van 4.5 mm (.177) tot en met 9 mm (.35). Met wat voor kaliber je te maken hebt, staat meestal aangegeven op de loop van je buks of op de kolf.

Verschillende vormen van kogeltjes

Net zoals bij andere pistolen, zijn er ook verschillende vormen kogeltjes beschikbaar waaruit je kunt kiezen. De platkop kogel is een ideale vorm kogel wanneer je graag op kaartjes schiet. Dit soort kogels geven een mooie inslag op de kaarten. Dit wil zeggen dat je een mooi rond gaatje te zien krijgt op de kaart, waarna de score vaak makkelijker af te lezen is.

Een kogel met een bolle kop gebruik je vaak wanneer je op metalen doelen wilt schieten of wanneer je op een wat langere afstand schiet. Deze geven weer een andere soort impact dan een kogel met een platte kop. Deze kogels zijn stabieler en daardoor is het zelfs van een langere afstand mogelijk om goed te richten. Een kogel met een hollow point is daarentegen ervoor geschikt om de inslag op het doel te vervormen. Dit wil zeggen dat het gat groter wordt na de impact en dit maakt dit type kogeltjes ideaal om objecten mee te slopen. Dit type kogels wordt in het buitenland gebruikt om mee te jagen of om vogels en ongedierte mee te bestrijden. Tot slot zijn er nog de kogels met een harde punt. Bij dit soort kogels is er minder sprake op vervorming. Ze dringen hierdoor dieper door in het doel en dit maakt dit soort kogels ideaal om grote stalen doelen mee te raken. Deze kogels worden in het buitenland ook gebruikt voor de jacht.

Materialen kiezen

Naast dat je rekening dient te houden met de vorm van de kogels en de bouw van je luchtbuks, dien je er ook rekening mee te houden met het materiaal waarvan de kogels zijn gemaakt. Zo heb je bijvoorbeeld kogels die gemaakt zijn van lood. Dit is het meest voorkomende materiaal waarvan de kogels zijn gemaakt. Het materiaal is zacht en hierdoor gaat het goed door de loop. Lood is echter wel belastend voor het milieu. Daarom kiezen vele mensen voor een loodvrije kogel. Deze vervangende kogels zijn vaak gemaakt van koper. Deze kogels zijn vaak wat zwaarder, maar die komen daarentegen wel veel harder aan.

Door goed rekening te houden met het materiaal van de kogels, de bouw van je pistool en de soorten kogels waaruit je kan kiezen, beleef je veel meer plezier aan het schieten met je luchtbuks.