Kennisruimte
Image default
Sport

Dagje vissen op makreel

Het vissen op roofvis in de zomermaanden doe ik maar zelden. Het grote aanbod aan natuurlijk voedsel is in deze maanden enorm groot, wat de kans op goede vangst een stuk kleiner maakt. Daarbij komt kijken dat de zoetwater jagers als snoek en snoekbaars heel verspreid over het water aanwezig zijn. Meerdere vangsten op één plek zijn eerder uniek dan de norm. Dit vraagt dan ook veel verkassen om een goede kans te maken op meerdere vissen. Het vissen op zoutwater is echter anders. De zoutwaterjagers als makreel zijn in de Noordzee juist beter te vangen. Of eigenlijk gezegd enkel te vangen in de warme maanden van het jaar. Dit kan in de periode van eind mei tot medio september. 

Het vissen op makreel vraagt niet veel materiaal, waardoor je met een hengel-vismolen combo en een kleine tacklebox al aan boord kan gaan op één van de vele charters die diensten aanbieden op te gaan zeevissen. Met een bezoekje bij de online hengelsport winkel heb je dus al snel je visspullen bij elkaar. Als aas wordt over het algemeen gevist met een paternoster. Dit is een onderlijn met verschillende zijlijnen. Aan deze zijlijnen zijn haken gemonteerd waaraan veertjes, lintjes en of kleine imitatie-aas is vastgezet. Met een wartel wordt deze aan de hoofdlijn gemonteerd. Onder aan de onderlijn volgt een stuk lood van tussen de 200 en 300 gram. Dit is voldoende om snel naar de bodem te zakken en de makreel te bereiken, voordat deze weer doorzwemt. 

Veel vissers laten het lood direct naar de bodem zakken om het dan in op en neer gaande beweging op te halen. Een nog efficientere manier is om het lood juist met stappen naar de bodem te laten zakken. Op deze manier kan je veel sneller op de vis zitten (zeker als deze hoog zwemt) en de diepte bepalen dat de makrelen jagen. Als je bodem hebt bereikt zonder aanbeten, kan je altijd de weg naar boven weer inzetten. Dan is het de hele dag zoeken naar locaties waar de makreel wil jagen. 

https://www.sportvisgigant.nl/