Kennisruimte
Image default
Hobby en vrije tijd

5 interessante weetjes over noppenfolie

Noppenfolie is typisch een product dat dagelijks in grote hoeveelheden en overal ter wereld wordt gebruikt maar waar niemand verder eigenlijk iets over weet. Zonde, want noppenfolie is zoveel interessanter dan de meeste mensen denken! Daarom in het artikel van vandaag 5 interessante feitjes over noppenfolie. Zo heb je op een feestje weer wat te vertellen wanneer de gesprekken een beetje opdrogen.

Zoveel noppenfolie wordt er wereldwijd ieder jaar gebruikt

Noppenfolie wordt over de hele wereld gebruikt voor het inpakken van goederen en het beschermen van meubels tijdens verhuizingen. Ook als isolatiemateriaal in kassen en woonhuizen is noppenfolie een populaire keuze. als gevolg daarvan wordt er wereldwijd, ieder jaar maar liefst 384.000 km aan noppenfolie gebruikt! Om het even in perspectief te plaatsen, dat is precies even lang als de afstand van de aarde naar de maan!

Noppenfolie van planten

Noppenfolie is plastic en plastic wordt op de één of andere manier gemaakt van olie, toch? Klopt. Maar dat is niet de enige manier waarop we tegenwoordig plastic kunnen maken. Er bestaat zoiets als biobased noppenfolie. Deze noppenfolie wordt voor minimaal 60% gemaakt uit suikerriet. Of beter gezegd, uit de stengels die overblijven nadat de suiker uit de plant is onttrokken. Biologisch restafval dus. Zo hoeven er geen extra suikerrietplanten geplant te worden en dat is nóg beter voor het milieu.

Ontstressen met noppenfolie

Het laten klappen van de bubbeltjes in de noppenfolie schijnt een positief effect te hebben op onze gemoedstoestand, we worden er rustig van. Het geluid en gevoel van het knappen van de luchtbellen is blijkbaar psychologisch ontstressend. Volgens sommige wetenschappers is dit effect helemaal terug te leiden naar de prehistorie waarin onze voorouders hetzelfde deden met het pletten van insecten. Vraag me alleen niet hoe dit is onderzocht.

Noppenfolie is ontwikkeld als behang

Toen noppenfolie in 1957 werd uitgevonden was het nooit de bedoeling dat het als verpakkingsmateriaal ingezet zou worden. Het is ooit bedoeld geweest als behang. Want behang met textuur, waarom niet? Dit idee sloeg echter voor geen meter aan. Pas in 1959 toen IBM ermee aan de haal ging werd het op grote schaal als inpakmateriaal gebruikt. Eerst voor computeronderdelen, daarna voor vrijwel alle producten.

Optisch bedrog op de filmset

Ken je van die scenes in films waarbij acteurs met enorme rugzakken op de meest halsbrekende toeren uithalen en blijkbaar onvermoeibaar de zwaarste fysieke beproevingen weten te weerstaan? Allereerst bestaan deze scenes natuurlijk uit meerdere shots zodat ze tussendoor uit kunnen rusten. Ten tweede zitten die rugzakken wel vol maar dan met noppenfolie! Noppenfolie heeft veel volume maar weegt nagenoeg niks. Ideaal dus wanneer een rugzak vol moet lijken maar wel licht van gewicht moet blijven!