Kennisruimte
Image default
Internet

De beste multifunctionele laserprinter

De beste multifunctionele laserprinter

Het hart van elke multifunctionele laserprinter is de eigenlijke laserprinter. Terwijl de eerste printers voornamelijk met een laser waren uitgerust, worden LED-printers tegenwoordig vaak om kostentechnische redenen gebruikt. Eerst wordt de beelddrum elektrostatisch geladen met behulp van een zogenaamde laadcorona. Een laserstraal of een krachtige LED wordt gebruikt om de beelddrum te belichten.

Wat is een multifunctionele laserprinter?

Als het gaat om haarscherpe afdrukkwaliteit, viWat is een laser multifunctionele printer Test?ele gebruikers kiezen voor een laserprinter. Het is nog efficiënter wanneer dit apparaat een aantal extra functies kan bieden. Hier komen de zogenaamde laser multifunctionele printers in beeld. Met deze apparaten kunt u

 • Afdrukken,
 • Scannen,
 • Fotokopiëren en
 • vaak ook faxen.

Hoewel het merendeel van deze multifunctionele printers op inkjetbasis zijn, zijn deze apparaten ook verkrijgbaar met een innovatieve laserprinter. In principe worden de multifunctionele laserprinters gekenmerkt door een groter ontwerp van de behuizing. De reden hiervoor is dat deze apparaten zijn uitgerust met een flatbedscanner boven. Deze is meestal ontworpen voor het DIN A4 formaat, hoewel er ook DIN A3 modellen zijn.

Deze multifunctionele apparaten kunnen worden gebruikt als normale computerprinters. Maar ze bieden ook de mogelijkheid om als stand-alone fotokopieermachine te worden gebruikt. Er wordt een grote verscheidenheid aan modellen van gerenommeerde merkfabrikanten in de handel aangeboden, die enigszins verschillen in hun behandeling.

Een bijzonder belangrijk onderscheidend kenmerk van de multifunctionele laserprinters is echter dat ze verkrijgbaar zijn als pure monochrome printers en als kleurenprinters. Met multifunctionele kleurenlaserprinters kunt u niet alleen in kleur printen, maar ook fotokopiëren in kleur.

Deze multifunctionele printers zijn uitgerust met de volgende belangrijke kenmerken:

 1. een bovenliggende flatscreen-scaneenheid,
 2. gedeeltelijk met automatische documentinvoer,
 3. een duplex-eenheid voor dubbelzijdig printen,
 4. een gemakkelijk toegankelijke papieruitvoer, en
 5. een overzichtelijk bedieningspaneel.

De meeste moderne multifunctionele laserprinters hebben minstens één papierlade waarin voldoende printerpapier kan worden opgeborgen.

Naast de lichte en compacte multifunctionele apparaten voor thuiswerkplekken of als werkstationprinters zijn er ook speciale stand-alone apparaten die zijn ontworpen voor grotere werkgroepen. Zoals hierboven al is uitgelegd, worden deze ook gebruikt als pure fotokopieerapparaten. Daarnaast zijn er ook de grote multifunctionele laserprinters voor de productieruimte. Deze kunnen worden uitgerust met verdere afwerkingsmodules.

Met zulke grote multifunctionele printers kunt u brochures nieten, ponsen, inbinden en zelfs produceren. Voor de meeste kantoortoepassingen zijn de conventionele functies echter ruimschoots voldoende. Hieronder vallen ook de gepresenteerde testwinnaars van de multifunctionele laserprinters.

 

Hoe werkt een multifunctionele laserprinter?

Het hart van elke multifunctionele laserprinter is de eigenlijke laserprinter. Terwijl de eerste printers voornamelijk met een laser waren uitgerust, worden LED-printers tegenwoordig om kostentechnische redenen vaak gebruikt. Eerst wordt de beelddrum elektrostatisch geladen met behulp van een zogenaamde laadcorona. Een laserstraal of een krachtige LED wordt gebruikt om de beelddrum te belichten. 

Het afdrukbeeld blijft als negatief op de beelddrum staan. De roterende beeldtrommel passeert de ontwikkelaar zodat de elektrostatische lading de fijne tonerdeeltjes op de beeldtrommel overbrengt. De toner wordt vervolgens door middel van een verwarmde transferrol op het drukpapier overgebracht. Door de hitte smelten de fijne tonerdeeltjes en hechten ze zich permanent aan het papier.

Dit proces wordt gebruikt in laser multifunctionele printers voor zowel printen als fotokopiëren. Afhankelijk van de functionaliteit kan een duplex-eenheid ook worden gebruikt om aan beide zijden van het papier te printen.

Voor het fotokopiëren is de hierboven gemonteerde scanner nodig. Dit is een flatbedscanner met CIS-sensor die zowel in hoge resolutie in zwart-wit als in kleur kan scannen. De scanresultaten kunnen worden opgeslagen als een bestand, maar kunnen ook worden afgedrukt als een pure fotokopie.

Een van de laatste functies van een multifunctionele printer is de faxoptie. Hiervoor heeft de printer een aansluiting op de telefoonaansluiting nodig. Zelfs als de printer digitaal afdrukt en scant, gebeurt het faxen meestal via een analoge telefoonverbinding. Voor het faxen en voor het scannen of fotokopiëren bieden verschillende printermodellen een automatische documentinvoer.

Waar moet ik op letten bij de aanschaf van een multifunctionele laserprinter?

Als u een multifunctionele laserprinter nodig hebt, moet u de volgende aankoopcriteria nader bekijken.

 • De waaier van functies
 • De aansluitmogelijkheden
 • De duplex-eenheid
 • ADF
 • Het afdrukformaat
 • De papiertoevoer
https://tevredenconsument.nl/elektronica/computeraccessoires/de-beste-multifunctionele-laserprinter/