Kennisruimte
Image default
Internet

Maintenance management software: wat is het en wat zijn de voordelen?

Het ontbreken van interne controle is een van de belangrijkste oorzaken van sluiting van kleine en middelgrote ondernemingen. Maar weten bedrijven wel hoe ze aan vermogensbeheer moeten doen?

Asset management is een praktijk die erin bestaat de volledige levenscyclus van de activa van een organisatie, zoals machines, uitrusting, gebouwinstallaties, enz. te beheren, vanaf de aanschaf tot de verwijdering ervan. Wanneer dit correct gebeurt, kan het de onderneming helpen duurzamere resultaten in de productie te bereiken. Het optimaliseert ook de kapitaalinvesteringen.

Een maintenance management software helpt niet alleen om een adequaat onderhoudsplan op te stellen dat automatisch werkorders genereert en deze toewijst aan de verantwoordelijke personen, maar het is ook het brein dat de globale controle van het gebied mogelijk maakt. Hieronder vindt je de belangrijkste voordelen van de invoering van dit systeem in jouw bedrijf!

 

1. Verbetering van de veiligheid

Een van de belangrijkste redenen om te investeren in maintenance management software is de veiligheid van apparatuur en faciliteiten. Storingen in materiële activa kunnen niet alleen leiden tot kostbare reparaties, maar afhankelijk van het soort apparatuur kan een storing ook lichamelijk letsel toebrengen aan het personeel van het bedrijf.

Als bijvoorbeeld een slang waarmee gevaarlijke stoffen worden verpompt het plotseling begeeft, kan de bediener ernstig letsel oplopen. Niet alleen zou dit schade aan de installatie veroorzaken en de productie stilleggen, maar het bedrijf zou ook kunnen worden aangeklaagd wegens nalatigheid. In dit verband wordt een goed onderhoudsplan onder controle een noodzaak om een veilige en efficiënte werkomgeving te garanderen.

 

2. Verleng de levensduur van jouw activa

Wanneer apparatuur wordt verwaarloosd en niet naar behoren wordt onderhouden, kan de nuttige levensduur ervan drastisch verminderen, wat een onmiddellijke stijging van de uitgaven voor de vervanging van apparatuur impliceert.

Geld dat wordt geïnvesteerd in maintenance management software verlengt de levensduur van apparatuur, wat op lange termijn aanzienlijke besparingen oplevert omdat de activa minder vaak hoeven te worden vervangen. Evenzo wordt het bedrijf veel duurzamer en milieuvriendelijker wanneer de levensduur van een bedrijfsmiddel of apparatuur tot het uiterste wordt verlengd, omdat ook de afvalproductie wordt verminderd.

 

3. Verhoogt de productiviteit

Niet alleen kunnen onverwachte storingen een daling van de productiviteit veroorzaken, maar een gebrek aan regelmatig onderhoud kan er ook toe leiden dat de activa na verloop van tijd minder efficiënt worden. Na voortdurend gebruik zal de functionaliteit van alle apparatuur en toestellen beginnen af te nemen, waardoor ze minder efficiënt en betrouwbaar worden.

Hoewel de aantasting langzaam genoeg gaat dat er niet snel belangrijke veranderingen zullen optreden, is het waarschijnlijk dat je uiteindelijk een daling van de productie zult merken. Veel van deze verslechteringen kunnen echter worden voorkomen door te investeren in maintenance management software, een plan voor preventief onderhoud uit te voeren en werkopdrachten op het juiste moment in te plannen. Door zorg te dragen voor jouw fysieke activa, kunt je dit verslechteringsproces vertragen, wat je kan helpen jouw productiviteit te maximaliseren.