Kennisruimte
Image default
Meubels

Binnenhuisdecoratie: Begrijp het belang van kleuradvies!

Kleuren zijn elementen die rechtstreeks ingrijpen in de wijze waarop wij de afmetingen en vormen van omgevingen waarnemen en die elke architectonische onvolkomenheid kunnen verhullen of accentueren. Daarom is kleuradvies erop gericht een omgeving te creëren die schoonheid, functionaliteit en welzijn combineert.

Een kleurenconsulent ontwerpt samen met je een persoonlijk kleurenpalet, waarbij comfort en praktische bruikbaarheid altijd voorop staan. Bekijk daarom hieronder de belangrijkste voordelen van gespecialiseerde hulp bij het kiezen van de kleuren voor jouw interieur!

1. Kleurenpsychologie gebruiken

 

Kleurenpsychologie is een krachtig instrument in de architectuur wanneer het wordt toegepast op het interieurontwerp. Verf is in staat om de dimensies en vormen van de ruimte visueel te veranderen en kan sensaties opwekken als de kleur juist gekozen is.

Kleuradvies speelt een fundamentele rol in de boodschap en de sensatie die wij willen overbrengen aan degenen die in de omgeving zullen wonen of werken. Elke kleur is gekozen om een bepaald deel van onze hersenen te stimuleren dat ons boodschappen stuurt die emoties overbrengen, waardoor een onmiddellijk effect in de ruimte ontstaat.

2. Analyseer de ruimte

 

Er zijn kleuren die het idee van rust overbrengen, terwijl andere juist het tegenovergestelde kunnen veroorzaken. Daarom houdt het kleuradvies rekening met de inrichting als geheel om de kleuren in evenwicht te brengen en welke stimulans je die omgeving wilt geven.

De vakman houdt ook rekening met het meubilair en de elementen van de omgeving. Lichte kleuren worden bijvoorbeeld gebruikt wanneer men een gevoel van amplitude wil opwekken. In grotere ruimten kunnen intensere kleuren worden gebruikt om een decoratie vol persoonlijkheid te creëren.

3. Speciale aandacht voor verlichting

 

Het is belangrijk te onthouden dat de kleurwaarneming verandert naar gelang van het tijdstip van de dag en het soort licht in de kamer, natuurlijk of kunstmatig. Een donkerder kleur kan interessant lijken op websites en in decoratiebladen, omdat er speciale lampen worden gebruikt om de elementen te benadrukken.

In een ruimte met meer intieme verlichting kan het echter zijn dat deze kleuren niet zo goed werken. In die zin is een kleuradvies van essentieel belang om te bepalen hoe de kleuren in combinatie met de bestaande verlichting het best tot hun recht kunnen komen.

Een gespecialiseerde vakman beschikt over de kennis en de instrumenten die nodig zijn om de effecten van kleuren in de omgeving te bepalen, rekening houdend met de energetische efficiëntie van het huis zonder het gevoel van comfort en behaaglijkheid uit het oog te verliezen.

4. Financiële besparingen

 

Het inhuren van een interieuradviseur kan je helpen geld te besparen op jouw woninginrichting. Zonder de hulp van een vakman moet je immers verfstalen, stof en andere zaken kopen en zelfs dan weet je niet zeker of je de beste kleuren hebt gekozen.

De consultant beschikt over de nodige kennis om een meer assertieve keuze te maken en helpt zo tijd en geld te besparen. Bovendien kent deze professional de beste leveranciers en dienstverleners, zodat het beschikbare budget voor het project kan worden geoptimaliseerd.