Kennisruimte
Image default
Bedrijven

2 manieren om je moestuin te beschermen

Het hebben van je eigen moestuintje is de afgelopen jaren enorm populair geworden in Nederland. Steeds meer mensen kiezen ervoor om enkele groentes zelf te vebrouwen in hun eigen persoonlijke moestuintje. De redenen hiervoor zijn verschillend. Sommige doen het omdat het beter is voor natuur, anderen kiezen er juist voor omdat zij het een leuke hobby vinden. Hoe dan ook zal je bij het verbouwen van je moestuintje vervelende dingen tegen komen. Kevers, vliegjes en andere insecten vinden je groentes ook lekker en voor je het weet zal je al snel last hebben van meerdere van deze insecten. Gelukkig kun je hier iets tegen doen zonder nematicide te spuiten. In deze blog vertellen we hier meer over.

Nematicide toepassen 

Het middel nematicide wordt veel gebruikt ter bestrijding van ongewenste insecten. Vooral kleine en grotere boeren maken gebruik van dit middel om hun gewassen te beschermen en daardoor schade aan het gewas te verminderen of geheel tegen te gaan. Het gebruik van deze stoffen is echter niet zonder risico en dienen in een juiste dosering te worden uitgevoerd. Gebeurt dit niet? Dan kan het gewas niet meer goed zijn voor consumptie en daardoor kan het niet verkocht worden. Tenslotte is het gewas dan niet meer biologisch en zal dit impact hebben op de smaak en de algemene kwaliteit van het gewas.

Het toepassen van Nematoden

Buiten Nematicide zijn er meerdere manieren om je gewas te beschermen van ongewenst bezoek. Sommige van deze middelen zijn biologisch, anderen niet. Nematoden zijn een voorbeeld van biologische bestrijdingsmiddelen. Deze aaltjes zorgen ervoor dat onder andere ringwormen op een natuurlijke wijze verdwijnen , zonder dat dit een impact heeft op het gewas. Smaak en kwaliteit van het gewas worden zo niet anagepast en daardoor blijft het verbouwen van het gewas geheel natuurlijk zonder gebruik van schadelijke gmo’s. Dit maakt het gebruik van deze aaltjes een passende oplossing voor bestrijding van schadelijke insecten in het gewas

Wat is de beste manier voor bestrijding?

Wat je het beste doet, hangt onder andere af van de grootte van je moestuin. Dit is een paar meter, dus is het genoeg? Of heb je ervoor gekozen om de hele tuin om te toveren tot een grote groentetuin met diverse groenten en fruit. In het eerste geval is het gebruik van nematiciden absoluut niet nodig. In feite is het in het eerste geval niet nodig om nematoden of insecticiden te gebruiken, aangezien het oppervlak dat wordt bedekt door de nematode erg klein is. In het tweede geval ben je misschien begonnen met het gebruik van nematociden of nematoden om mogelijke bestrijdingsmethoden te vinden.

Waar haal ik de spullen vandaan?

In veel gevallen kan je plaatselijke tuinierwinkel  helpen bij het kopen van deze pesticiden. Veel van deze speciaalzaken hebben dit in hun assortiment en kunnen je direct voorzien van advies over het gebruik van het product. In veel gevallen is dit voldoende en hebe jeu geen verdere uitleg nodig. Het kan echter voorkomen dat deze situatie anders is dan verwacht, waardoor er een ander type winkel moet worden gebruikt. 

Aaltjes kopen doe je bij een specialist

Niet elke tuinwinkel is geschikt Aaltjes kopen . Je moet een deskundige bezoeken die alle kennis van deze besturing begrijpt. Dit leidt uiteindelijk ook tot een beter eindresultaat. De kosten hiervoor zijn misschien hoger dan aanvankelijk werd gedacht, maar het is het uiteindelijk waard. Het is immers beter om zwaar te investeren, en je kunt nog steeds veel voordelen hebben,in plaats van geen maatregelen te nemen en daardoor de moestuin hebt vernield.

https://www.biogroei.nl/producten/aaltjes-nematoden