Kennisruimte
Image default
Woning en Tuin

Tips om schimmel in de badkamer te verwijderen

Schimmel in de badkamer komt regelmatig voor. Dit komt omdat de badkamer een vochtige plek is waar schimmels zich makkelijk kunnen nestelen en verspreiden. Maar voordat we dieper ingaan op het verwijderen van schimmels, is het wellicht interessant om het ontstaan van schimmels onder de loep te nemen.

Ontstaan van schimmel in de badkamer

Schimmel komt makkelijker je huis binnen dan je denkt. Het enige wat nodig is zodat ze kunnen overleven is een hoge luchtvochtigheid. Dat is ook de reden waarom je schimmels vaak op je badkamerplafond kunt zien. De waterdamp die vrij komt tijdens het douche gaat opstijgen en vervolgens condenseert tegen het plafond. Nog meer plekken waar schimmel in de badkamer kan ontstaan zijn de kitranden van de wasbak, de douche of het bad. Ook de muren en het voegwerk tussen de tegels zijn plekken waar schimmel vaak voorkomt.

Tips om schimmelplekken te bestrijden

Het is van belang dat de schimmel zo snel mogelijk wordt verwijdert. Schimmels horen niet thuis in huis en kunnen aanleidingen geven tot allerlei gezondheidsklachten zoals allergische reacties en problemen met de luchtwegen. Wil je de schimmel op eigen houtje bestrijden dan staan hieronder een aantal tips hoe je dit het beste kunt doen. Gebruik ten alle tijden handschoenen en een mondmasker om gezondheidsklachten te voorkomen.

Schimmel verwijderen

Tip 1 : Verdund bleekwater

Een zwaar en hardnekkig redmiddel om schimmel te bestrijden is bleekmiddel. Meng 1 liter kokend water met 25 milliliter bleekwater en dep de schimmelplekken met een harde spons. Dit doodt de schimmel op douches en tegels. Het is een giftige stop dus weer extra voorzichtig als je met dit middel te werk gaat. Pas ook op dat er geen schade ontstaat aan de ondergrond.

Tips 2: Azijn

Voor het verwijderen van schimmel in de badkamer kan je er ook voor kiezen om een eigen reinigingsoplossing te maken door azijn te gebruiken. Het ruikt niet heel aangenaam maar het is niet zo giftig als bleekwater. Voeg azijn toe aan een spuitfles en vul deze totdat de fles ongeveer voor 1/3 vol zit. Voeg vervolgens water toe aan de spuitfles en spuit dit op de plek waar de schimmel zich bevindt. Laat dit ongeveer een half uur staan en veeg het weg met een spons.

Tips 3: Soda

Schimmel in de badkamer kan ook verholpen worden met soda. Pak een bak en vul het met 1 liter kokend water. Voeg vervolgens 6 gram soda toe aan de bak met kokend water en plaatst dit mengsel op de aangetaste plekken. Schrob de schimmelplekken weg met een borstel en spoel het goed af met water.

Heb je last van gevoelige luchtwegen of heb je allergieën? Dan is het verstandig om deze klus over te laten aan een professional. Ook als het niet lukt om de schimmel zelf te bestrijden doordat de schimmel telkens terugkeert, is het raadzaam om een bestrijdingsdienst in de schakelen.