Kennisruimte
Bedrijven

Rieten daken: landelijk en authentiek

Populair op het gebied van daken is riet. Riet is al erg oud en word nu nog steeds veel gebruikt op daken. Vroeger zag je het op bijna alle huizen en dat is nu bijna niet meer zo. Dakpannen worden nog steeds vaak gebruikt om het dak mee te bedekken. Maar riet geeft toch een wat landelijker en authentieke uitstraling. Nu zie je riet vooral op boerderijen of oude huizen waar het al een aantal jaren opzit. Maar ook nieuwe huizen die een iets oudere uitstraling willen hebben kiezen voor riet. Een voordeel van nu is dat riet erg verbeterd is dan met wat het vroeger was. Ook is riet heel goed te verkrijgen, en het is dus niet duur om aan te schaffen. Er wordt riet gebruikt dat nog maar 1 jaar oud is, ouder dan 1 jaar kan niet meer worden gebruikt op een dak.

Riet is bijvoorbeeld erg isolerend. In de zomer blijft je huis lekker fris en in de winter houd het riet de warmte binnen. Dit scheelt weer als je de verwarming in de winter vaak aan hebt. Om het in de winter nog warmer te krijgen en de warmte binnen te houden kan je nu ook riet als bedekking van de muren doen. Hier heb je volgens rietdekkers geen verwarming of airco voor nodig. Dit scheelt natuurlijk een hoop kosten.

Van een rietendak kan je ook heel lang plezier hebben, het blijft ongeveer 40 jaar goed. Dit ligt natuurlijk wel hoe er mee om wordt gegaan en in wat voor omstandigheden het riet staat. Je hebt nu ook een nieuwe methode dat een schroefdak wordt genoemd. Hierbij gaan de rietdekkers een plaat toevoegen die brandwerend is. hierdoor wordt het brand minder snel uitgebreid. Het enige nadeel is wel dat er minder verluchting voor het riet is, hierdoor moet het riet sneller vervangen worden.

 

http://www.rietwerk.nl