Kennisruimte
Image default
Woning en Tuin

Ik wil kippen in mijn tuin, wat nu?

Het houden van kippen heeft een aantal grote voordelen. Zo krijg je iedere dag verse eieren, ze eten een groot deel van het gras in je tuin en keukenafval op en het zijn gewoon heel toffe dieren. Maar mag je zomaar kippen houden? Hoe maak je een kooi en wat komt er allemaal bij kijken? Voordat we beginnen, moeten we een plek hebben waar de kippen niet zomaar uit kunnen ontsnappen. Je kunt dit afzetten met een hekwerk of een haag. Je kunt hiervoor een groene beukenhaag kopen bij beukplanten.nl

Het kippenverblijf

Je mag kippen niet houden op enkel stenen of een betonnen ruimte. Ze hebben gras, zand en wat groen nodig. Je kunt ervoor kiezen om wat haagbeuken te kopen of wat siergrassen. De kippen moeten ook een plek hebben om te kunnen overnachten. Ze hebben een stok nodig en legnesten. Je kunt deze verblijven nieuw in een winkel kopen of van een kennis.

Moet je een haan houden?

Nee! Je hoeft geen haan te houden bij je kippen. Je kunt de leghennen enkel houden zonder hier een haan aan toe te voegen. Hier zullen je buren ook zeer tevreden mee zijn. Het enige nadeel hiervan is dat je in de lente dus ook geen kuikentjes zult krijgen. Houd gedurende de lente de hennen wel in de gaten. Mochten ze gaan broeien (voor langere tijd op het nest blijven zitten) dan moet je ze hier van af halen. Pas op, broedende kippen zullen je proberen te pikken.

Zorg voor een gevarieerd dieet

Kippen zijn echte alleseters, maar voor goede eieren hebben ze wel voldoende kalk nodig. Dit kunnen ze halen uit eierschalen, gemixte granen of legkorrel. Geef je kippen naast enkel granen ook af en toe wat etensresten. Ze zijn dol op salade, aardappelschillen of groentes en fruit die net over de datum zijn.

Onderhoud het kippenverblijf goed

Zorg dat er geen etensresten lang blijven liggen, dit trekt namelijk enorm veel ongedierte aan. Zorg daarnaast dat je de beukenhaag op tijd snoeit en verschoon het hok regelmatig. We willen niemand tot overlast zijn met een hoop ongewenste dieren of stank.