Kennisruimte
Image default
Woning en Tuin

Hoe leg je bestek neer volgens de etiquette

Ondanks dat je er vast wel eens van gehoord hebt, is de kans groot dat je de eettafel thuis niet dekt naar de geldende etiquette. Immers, waarom zou je? Het opstellen van het bestek in de juiste volgorde is echter niet alleen chique, maar het dient ook het gemak aan de eettafel. Met de juiste etiquette ga je straks voor perfectie tijdens, bijvoorbeeld, het kerstdiner met de hele familie.

Dit is de manier

 

Wat is die juiste bestek volgorde dan? Het werkt als volgt. Je begint met het plaatsen van het eetgerei aan de buitenkant en je werkt dus als het ware naar binnen toe. De linkerkant van het bord is gereserveerd voor de vorken en de rechterkant voor het overige, dit zijn dus de messen en de lepels. Het mes hoort met de snijdende zijde naar binnen te wijzen, naar het bord toe dus. Als er tevens een desert op de planning staan, kan je het bestek hiervoor boven het bord plaatsen (horizontaal). Hierbij dient de vork naar de rechterkant te wijzen en de lepel naar de linkerkant. Het klinkt wellicht wat ingewikkeld, maar het is eigenlijk relatief logisch. Deze bestek volgorde zorgt namelijk voor de meest neutrale wijze van oppakken en gebruik.

Waar kun je extra op letten

 

Nu je positionering onder de knie hebt, is het voor een mooi aangeklede tafel nog van belang dat je de puntjes op de i zet. Vergeet bijvoorbeeld niet je (eventuele) zilveren bestek te poetsen. Niemand staat te wachten op dof bestek dat er vies en gehavend uitziet. Mooi eetgerij is geen overbodige luxe, haal je messen bijvoorbeeld uit kwalitatieve messensets. Daarnaast nog een kleine tip: bereid je goed voor, zodat je kookkunsten straks het best tot hun recht komen. Dit doe je middels een mooie aankleding van de eettafel, maar ook door het vookomen van (kleine) blunders. Vraag jezelf simpele dingen af als: welke braadpan kan in de oven? Dit voordat je straks met een kapotte pan zit onder toeziend oog van de hele familie. Maar het belangrijkst: geniet van het eten en van de gezelligheid aan tafel. Succes!

https://pannenreus.nl