Kennisruimte
Image default
Woning en Tuin

Gedierte in je tuin betekent niet gelijk overlast

Wanneer mensen het woord gedierte horen, schieten er vaak beelden van overlast door hun hoofd. Ze denken aan mollen die het gazon omwoelen, ratten die zich tegoed doen aan de moestuin of insecten die planten aantasten. Echter, deze associatie doet de natuurlijke bewoners van onze tuinen tekort. Gedierte kan namelijk ook heel nuttig zijn voor je tuin. Vogels, bijvoorbeeld, eten veel insecten en egels zijn dol op slakken. Mollengaas kan een oplossing zijn als je echt last hebt van mollen, maar het is niet altijd nodig. Veel dieren zorgen juist voor een natuurlijk evenwicht in je tuin en dragen bij aan de biodiversiteit.

Dieren zijn nuttige tuinhelpers

In je tuin leven allerlei dieren die je wellicht over het hoofd ziet. Lieveheersbeestjes, bijvoorbeeld, zijn echte bladluiseters en wormen zorgen voor een luchtige bodem waarin planten beter kunnen groeien. Deze dieren zijn essentieel voor een gezonde tuin. Ze helpen bij de bestrijding van plagen en zorgen voor een goede bodemstructuur. Dus voordat je naar de vuilnisemmer rent om insecticiden of pesticiden weg te gooien, denk dan even na. Er zijn natuurlijke manieren om met gedierte om te gaan zonder ze direct als overlast te zien.

Niet alle gedierte is schadelijk

Het is een misvatting om te denken dat alle gedierte schadelijk is. Veel dieren zijn juist onmisbaar voor onze tuinen. Bijen en vlinders, bijvoorbeeld, helpen bij de bestuiving van planten. Zonder deze dieren zouden we veel minder groente en fruit hebben. Andere dieren, zoals spinnen, eten weer andere insecten die wel schadelijk kunnen zijn. Vogels, op hun beurt, houden de populatie van bepaalde insecten in toom en zorgen voor een gezond evenwicht. Egels zijn nuttige bondgenoten in de strijd tegen slakken en andere ongewenste tuinbewoners. Het is dus van belang om te weten wat de rol van elk dier is in het ecosysteem van je tuin voordat je besluit actie te ondernemen. 

Samenleven met de natuur

In plaats van gedierte te zien als een last, kunnen we ook proberen om samen te leven met de natuur. Dit betekent dat we accepteren dat er dieren in onze tuin leven en dat we proberen om een balans te vinden. Door bijvoorbeeld natuurlijke vijanden van plagen in je tuin te lokken, kun je op een milieuvriendelijke manier van de plaag afkomen. Vogelhuisjes, insectenhotels en waterpartijen kunnen helpen om nuttige dieren naar je tuin te lokken. Het is een manier om de natuur dichter bij huis te halen en te genieten van de diversiteit die het biedt.

Tips voor een diervriendelijke tuin

Een diervriendelijke tuin creëren is eenvoudiger dan je denkt. Plant inheemse planten die aantrekkelijk zijn voor lokale dieren. Vermijd het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen en kies voor natuurlijke oplossingen. Zorg voor schuilplaatsen waar dieren zich veilig kunnen voelen. Een stapel stenen, een hoop bladeren of een composthoop zijn perfecte plekken. Daarnaast kun je ook denken aan het plaatsen van een vijver, wat niet alleen mooi is maar ook een drinkplek biedt aan dieren. Op deze manier creëer je een tuin waarin mens en dier in harmonie samenleven en waar je elke dag van kunt genieten.