Kennisruimte
Image default
Bedrijven

De commerciële kracht van meningen

Wanneer je wilt weten welk opblaasbaar zwembadje jouw zomer gaat redden, waar kijk je dan naar? Wanneer je een hotelkamer gaat boeken en zeker wilt zijn dat je geen supervieze badkamer tegenkomt of teleurstellende service krijgt, wat doe je dan? Social proof is het concept dat je, zoals de naam zegt, sociaal bewijs kunt vinden dat anderen positieve ervaringen hebben met een product of dienst. Social proof is ontzettend fijn voor jou als consument omdat je een bepaalde zekerheid hebt dat je aankoop iets waard gaat zijn. Het is ook ontzettend belangrijk voor ondernemers omdat negatieve socials, oftewel het ontbreken van social proof, de aanvoer van nieuwe klanten flink kan belemmeren. Een beetje slimme consument kijkt tenslotte altijd naar reviews om miskopen te voorkomen.

Je product in orde

Allereerst, als je wilt dat je social proof in orde is, zorg dan dat je product in orde is. Zo simpel is het. Heb je een hotel vol viezigheid, dan kun je verwachten dat mensen er iets over gaan zeggen. Verblind jezelf niet en zorg ervoor dat mensen positieve dingen te zeggen hebben over je product. Aan de andere kant, sla hier ook niet in door. Je hoeft niet jezelf weg te cijferen en je emmer over te laten lopen van zorgen omdat één persoon een negatieve review heeft achtergelaten. Mensen blijven mensen en daar zitten nu eenmaal ook figuren bij die negatief willen doen of onrealistische verwachtingen hebben. Gelukkig maakt dit bij social proof niet zoveel uit. Zeg dat je tien positieve reviews hebt en één negatieve, dan is die verhouding prima in orde.

Review website

Om te zorgen dat je reviews hebt die gevonden kunnen worden, kun je gebruik maken van een review website. Een review website kan ervoor zorgen dat je zelfs de reviews kunt filteren en jezelf goed naar voren kunt laten komen. Uiteraard zijn er ook review mogelijkheden op bijvoorbeeld Google als je die wilt, maar deze kun je niet filteren. Dit is een vraag die je bij jezelf kunt neerleggen. Wil je goed uit de verf komen of wil je iedereen alles laten schrijven en compleet transparant en eerlijk zijn? Hier tegenover staat wel dat reviews die echt niet eerlijk zijn vaak niet verwijderd kunnen worden.

https://inforeview.nl/