Kennisruimte
Image default
Bedrijven

Communicatietechnieken voor iedereen

Het gaat de één makkelijk af dan de ander. Goed communiceren is nou eenmaal niet makkelijk. Naast verbale communicatie hebben we natuurlijk ook nog non- communicatie. Denk jij dat je goed communiceert? verbale

Praat minder

Eén van de dingen die we zijn gewend om te doen is veel praten. Maar luister je ook goed naar de ander? Goed kunnen luisteren is een van de belangrijkste kwaliteiten die je kunt hebben. Dan hebben we het nog niet eens gehad over luisteren zonder direct een oordeel klaar te hebben. Wanneer je goed wil luisteren naar de ander moet je proberen geduld te hebben. Laat de ander rustig uitleggen wat hij of zij bedoelt. Natuurlijk mag je tussendoor praten, maar vraag dan door op hetgeen wat iemand je vertelt.

KISS

KISS, oftewel keep it simpel stupid. Iets wat je op veel vlakken kunt toepassen, maar ook bij communicatie is dit van belang. Wanneer je complexe of technische problemen moet bespreken is het belangrijk dat je niet met moeilijke termen gaat gooien. Vermijd de technische termen of leg ze uit. Probeer in professionele situaties sarcasme achterwegen te laten.

Non-verbale communicatie

Ook non-verbale communicatie is ontzettend belangrijk. Ga het gesprek in met een positieve houding. Zit je aan een tafel? Verwijder dan fysieke barrières. Schuif de menukaart en eventuele decoratie naar de zijkant van de tafel. Zorg dat je jouw gesprekspartner makkelijk kunt aankijken. Sta je met iemand te praten en kun je die persoon amper verstaan? Vraag dan of hij/zij het fijn vindt om naar een rustigere plek te gaan. Probeer daarnaast je houding zo open mogelijk te houden. Spreek niet met je armen over elkaar.

Ondersteunend beeld

Wanneer je een presentatie moet houden is ondersteunend beeld the key to succes. Alle mensen zijn beelddenkers. Door beeldondersteuning slaan we dingen een stuk sneller op. Het gebruik van foto’s en video’s zal ervoor zorgen dat je de aandacht van mensen langer vasthoudt.

www.vinetraining.nl

Op www.vinetraining.nl kun je een opleiding volgen over communicatie. Www.vinetraining.nl leert mensen verbindende communicatie aan. Dit wordt ook wel geweldloze communicatietraining genoemd. De trainingen zijn er voor particulieren, maar ook voor professionals en teams. Naast deze training geeft www.vinetraining.nl ook workshops op het gebied van communicatie.