Onder een vergrootglasDe financiële sector ligt al jaren onder een vergrootglas. De oorzaak voor de slechte reputatie van banken moet worden gezocht bij de bankencrisis van 2008. Banken verhandelden pakketten met Amerikaanse hypotheken alsof dit solide beleggingen waren. Nadat gebleken was dat de soliditeit van de hypotheekpakketten op zijn best twijfelachtig was, daalde de waarde ervan. Waardoor de bezitters ervan ineens op hun vermogen moesten afschrijven en in solvabiliteitsproblemen kwamen. Hierdoor moesten overheden de banken redden door op hun beurt extra leningen af te sluiten.
Woningkopers met raad en daad bijstaanDe uitspraak dat banken zijn gered door belastinggeld is dus zeker waar. Al heeft het uiteindelijk de schatkist ook geld opgeleverd. Bijvoorbeeld doordat de privatisering van de ING, de overheid winst heeft opgeleverd. Toch blijft het imago kleven.
Ook elders in de financiële sector speelt dit. Jonge mensen die solliciteren op vacatures betreffende hypotheken, zoals bijvoorbeeld hypotheekadviseur krijgen op verjaardagsfeestjes de vraag waarom ze kiezen voor een dergelijke carrière. Terwijl de keuze om als hypotheekadviseur aan de slag te gaan ook kan zijn ingegeven uit idealisme. Immers, de hypotheekadviseur staat woningkopers bij met raad en daad bij een van diens moeilijkste en meest ingrijpendste beslissingen in zijn leven.
Uitdagende jobOndank de moeizame reputatie van de financiële sector verrichten hypotheekadviseurs nuttig en belangrijk werk. Zo helpen ze particulieren en bedrijven om de woning of het bedrijfspand van hun dromen te kopen. Daarbij voorkomen ze dagelijks dat een hypotheek wordt gekozen die te hoge kosten met zich meebrengt of voorwaarden heeft die naderhand negatief uitpakken.
Tenslotte, en wellicht het belangrijkste. Het vak van de hypotheekadviseur is een uitdagende job waar een grondige kennis van hypotheken, de bijbehorende wet- en regelgeving en belastingwetgeving wordt aangewend. Dit met het doel om mensen te helpen eigendom na te streven van een van de mooiste dingen die er zijn, een eigen woning. Zeg nou zelf, wie zou dat nou niet willen?
|