Kennisruimte
Image default
Woning en Tuin

Alle voor- en nadelen van prefab betonbouw op een rijtje gezet

Prefab betonnen systeembouw zorgt ervoor dat het in een relatief korte periode mogelijk is om een bouw te realiseren. De buitenkant kan diverse uitstralingen hebben, waarbij het aan de binnenkant altijd een stevige betonnen constructie zal zijn. Zo is er optisch vaak geen onderscheid te maken met conventioneel bouwen. Bij prefab betonbouw is het essentieel om alles van te voren goed uit te denken. Je zult vooraf moeten weten waar je stopcontacten, leidingen, spotjes etc. moeten komen. Dit vereist een strak uitgedacht plan voor de bouw. In dit artikel zullen kort en bondig de belangrijkste voor- en nadelen van prefab betonbouw worden toegelicht.

 

Voordelen prefab betonbouw

Prefab betonbouw maakt bouwen in hogere snelheid, met verbeterde kwaliteit en lagere kosten mogelijk. Betonnen prefab constructies kennen een lange levensduur en zijn sterker dan welk ander materiaal dan ook. Daarnaast zijn weersinvloeden niet van invloed op het uithardingsproces van het beton aangezien dit plaatsvindt in de fabriek. Dit zorgt voor een verbeterde kwaliteit beton. Alle materialen worden op maat aangeleverd. Verder is een niet onbelangrijk voordeel van prefab betonbouw dat het op veel fronten duurzaam is. Door de prefab wordt er wel degelijk bespaart op energieverbruik en wordt de hoeveelheid afvalstoffen beperkt. Tot slot, is een belangrijk voordeel de besparing van kosten. Dit is te danken aan een efficiënter proces, een vermindering van de kans op falen en de versimpelde communicatie met een partij voor zowel de fundering en bouw.

 

Nadelen prefab betonbouw

Anderzijds maakt de prefab aanpassingen achteraf lastig. Dit maakt het van essentieel belang om een nauwkeurige planning aan te houden. Zodra de betonnen staanders en platen eenmaal gefabriceerd zijn kan dat later niet meer aangepast worden. Dit geldt ook voor de ramen, deuren en topgevels die op voorhand worden gemaakt. Verder kan het in sommige gevallen kostbaar zijn om alle vooraf gefabriceerde materialen te transporteren. 

 

https://www.abs-bouwsystemen.nl/bouwsysteem/beton-systeembouw/