Kennisruimte
Image default
Bedrijven

Westerse en Japanse messen, wat is het verschil?

Het westen maakt slechts gebruik van een paar soort keukenmessen. Meestal wordt er alleen maar onderscheid gemaakt in de dikte of grootte van het mes. In Japan zit dit echter iets anders in elkaar. Er wordt hier namelijk ook gekeken naar de functie van een bepaald mes. Er zijn hierdoor enorm veel messen verkrijgbaar en al deze messen hebben een ander doel. Deze messen hebben dus opmerkelijk goede eigenschappen voor traditionele Japanse gerechten. De meeste Japanse messen zijn vernoemd naar een bepaalde soort vis en worden dan ook gebruikt voor het bereiden van deze soort vis.

 

5 soorten Japanse messen

Kortom, er zijn dus enorm veel verschillende soorten messen, al deze Japanse messen hebben een andere functie en er wordt gemaakt van een bepaald mes voor ene bepaald gerecht. Hieronder staan 5 voorbeelden van Japanse messen , de functie ervan en voor welk gerecht ze gebruikt kunnen worden.

  • DebaDit is een hakmes dat gebruikt wordt voor etenswaren die harde materialen bevatten, zoals kip of vlees met botten. Je zou het Deba mes prima kunnen gebruiken om je spareribs doormidden te slaan
  • Sashimi: Dit populaire fileer mes wordt heel veel gebruikt in sushi restaurants. Het mes is ideaal voor het snijden van dunne plakken vlees of vis.
  • Yanagi: Dit mes wordt gebruikt voor het bereiden van grotere stukken vlees , vis of gevogelte. Het mes kan goed vergeleken worden met ons traditionele vleesmes.
  • Nakiri: Dit is een hakmes dat speciaal gebruikt kan worden voor het hakken van groente of kruiden. Dit mes moet men niet verwarren met het westerse dikke en zware hakmes, dat speciaal gemaakt is voor het doormidden hakken van bot houdend vlees.
  • Aogami: Dit is een klein mes wat wordt gebruikt als allround officemes of als klein schilmesje
https://www.vdnkitchen.nl/pages/japans-kokmes