Kennisruimte
Image default
Gezondheid

Wat zijn caseine eiwitten?

Aan de basis van eiwitten staan aminozuren. Deze aminozuren vormen alle eiwitten die bekend zijn. Alle eiwitten spelen een rol bij de spieropbouw en het spierherstel van je lichaam. Maar ze zijn ook belangrijk voor het algemene functioneren van je lichaam. Van de twintig aminozuren die we kennen, maakt ons lichaam maar dertien zelf aan. De overige aminozuren moeten we uit onze voeding en een uitgebalanceerd eiwitdieet halen. Dit kan zowel uit plantaardig- als dierlijk-eiwitrijke voeding komen.

Waar let je op bij de samenstelling van een eiwitdieet?

Als je veel inspanning van je lichaam vraagt, is een uitgebalanceerd dieet belangrijk. Voldoende vitamines en mineralen zijn onmisbaar, net als voldoende eiwitten. Je moet er dan ook voor zorgen dat je de juiste voeding eet, waarbij je spieren niets tekort komen. Om een goed eiwitdieet samen te stellen kies je voor zuivelproducten die veel dierlijke eiwitten bevatten, zoals melk, yoghurt en kaas. Ook eieren en vlees zijn een goede bron van eiwitten. Voor de plantaardige eiwitten voeg je bloemkool, spinazie en noten en peulvruchten aan je eiwitdieet toe.

Plantaardige eiwitten of dierlijke eiwitten?

Het is algemeen bekend dat dierlijke producten meer eiwitten bevatten dan plantaardige producten. Als je vegetarisch eet, is de kans groot dat je met een plantaardige eiwitdieet dus een tekort hebt. Zeker als je intensief aan krachtsport doet. Caseine eiwit is een goed voorbeeld van een krachtig eiwit. Caseine eiwit is een dierlijk eiwit dat in melk zit. Het wordt langzaam in het lichaam opgenomen, waardoor je optimaal van de werking kunt profiteren. Caseine eiwit is niet alleen een goede ondersteuning voor de spieropbouw, maar bevordert door de trage opname ook vetverlies. Daarnaast heeft het een gunstige invloed op je botten en gebit. Je zou dus kunnen zeggen dat dierlijke eiwitten de voorkeur krijgen boven plantaardige eiwitten.

Caseine eiwit voor een eiwitrijk dieet

Als je niet genoeg melkproducten in je eiwitdieet verwerkt, mis je dus het belangrijkste eiwit in de vorm van het Caseine eiwit. Dat kan gevolgen hebben voor je sportprestaties. Je spieren hebben minder uithoudingsvermogen. Hierdoor kun je bijvoorbeeld je trainingsdoelen niet halen. Of je hebt na een training zoveel last van spierpijn, dat je een training over moet slaan, om eerst volledig te herstellen. Je kunt dit eenvoudig oplossen met een voedingssupplement dat Caseine eiwit bevat.

Profiteer van het Caseine eiwit op de juiste momenten

Normaal gesproken gebruik je een eiwitshake op het moment dat je een training gaat beginnen, of net erna. Je neemt de shake een half uur of een uur vooraf in en profiteert optimaal van de werking op je spieren. Caseine eiwit wordt langzamer in je lichaam opgenomen. Het voordeel hiervan is, dat je spieren zich in alle rust kunnen herstellen. Een eiwitdieet met Caseine eiwit stem je dus ook af op deze specifieke werking. Je neemt dit bijvoorbeeld in voordat je gaat slapen. Terwijl je lichaam rust, werkt het Caseine eiwit hard aan het herstel van je spieren. Hierdoor sta je ’s ochtends weer uitgerust op. En kun je er weer vol tegenaan, door je intensieve trainingsschema te volgen, zonder dat je gehinderd wordt door de spierpijn van de dag ervoor.