Kennisruimte
Image default
Gezondheid

Wat kan je doen om een goede sport en voeding coach te worden?

Je wilt misschien personal trainer, fitnessinstructeur, sportcoach of diëtist worden. Dan moet je natuurlijk bepaalde dingen doen. Zo is het handig om een opleiding of cursus te volgen en je verder te ontwikkelen. Als trainer en voor het begeleiden van klanten is het ook belangrijk dat je een soort van coach kan zijn. Een coach zijn is niet makkelijk en daar moet verschillende vaardigheden voor hebben. In deze blog kan je lezen wat je kunt doen om een goede coach te worden op het gebied van sport en voeding.

Goed luisteren! Stel de juiste vragen

Een goede coach kan goed luisteren en de juiste vragen stellen. Je moet als coach je klant leren kennen en weten hoe de klant op dingen reageert en waar de klant behoefte aan heeft. Elk persoon reageert anders en heeft zijn of haar eigenschappen. Om te zorgen dat de klant zijn of haar doelen bereikt moet je goed weten wat jouw rol is en moet je weten wat het doel überhaupt is. Als je als coach goed weet wat de klant motiveert en wat het doel is, dan kan je plannen gaan maken.

Ondersteun en motiveer

Naast coach op het gebied van gezondheid en voeding ben je ook in veel gevallen een vertrouwenspersoon. Klanten willen vaak hun persoonlijk leven en problemen delen. Dit kan je als coach helpen om bepaalde keuzes te begrijpen en kan je ook weer omzetten naar motivatie. Je kan als coach van alles zeggen, maar als het niet motiverend is dan zal de klant niet snel tot actie overgaan. Dit is vooral lastig bij het veranderen van een patroon. Veel mensen die langskomen zitten vast met een verkeerd etenspatroon of bewegingspatroon. Als dit het geval is dan is het erg belangrijk dat je blijft motiveren en ondersteunen, want uit zo’n patroon kom je niet gemakkelijk. Wat ook goed werkt voor het ondersteunen en motiveren is het belonen van je klanten. Zo kan je als coach soms een mooie beloning geven als iemand zijn of haar doel behaalt. Dit betekent niet dat je een duur object moet kopen, maar iemand een drankje of iets kleins geven kan enorm motiverend werken.

Weet waar je het over hebt

Natuurlijk is het erg belangrijk dat je genoeg kennis hebt in je vak. Een klant vraagt je dingen en verwacht van je dat je daar antwoord op hebt. Om deze kennis te vergaren kan je cursussen en opleidingen volgen. Ook kan je natuurlijk zelf nog op onderzoek gaan. Let hierbij wel op dat niet alles wat je op internet leest klopt, controleer alles.

Goede coach worden? Volg een opleiding

De punten van net zijn natuurlijk erg belangrijk, maar om echt goed en veel te weten te komen over de vaardigheden van een goede coach is het handig om een opleiding te volgen. Er worden verschillende opleidingen aangeboden, denk bijvoorbeeld aan de opleiding tot Health Coach. In deze opleiding kom je alles te weten over communicatie, motivatie, ondersteuning, ontwikkeling en denken in oplossingen.