Kennisruimte
Onderwijs

Wat is VPN en waar wordt het voor gebruikt

VPN is de afkorting van Virtual Private Network, is een veilige verbinding tussen het internet en je computer. Iedere internetaansluiting heeft een uniek IP-adres. Dit is een identificatiecode van de internetverbinding en is gekoppeld aan je eigen naam en adres. Hierdoor ben je altijd online te traceren en is je internetgedrag door derden terug herleiden. Door gebruik van een VPN verbinding zal al het dataverkeer worden versleuteld en via een beveiligde verbinding naar een externe server worden verzonden. Vanuit deze server gaat het dataverkeer naar het internet waardoor het IP-adres veranderd en niet meer gekoppeld zal zijn aan je eigen computer.

 

Waar gebruik je een VPN voor

Een VPN-verbinding geeft verschillende voordelen aan de gebruiker. Het is verhoogd de veiligheid omdat het de data beschermd tegen hackers of overheidsdiensten die de data willen onderscheppen. Andere partijen kunnen je identiteit en locatie niet meer achterhalen. Internet is niet in ieder land vrij toegankelijk. Door een VPN-verbinding in een bepaald land te gebruiken, maak je gebruik van het internet in dat land alsof je computer hier zelf staat. Hierdoor zal online censuur, beperkingen op sociale media en beperking van een streamingdienst opgeheven. Vanuit Nederland krijg je toegang tot diensten en websites die met een eigen IP-adres niet bereikbaar zijn. Een goed voorbeeld is de Amerikaanse versie van de streamingdienst Netflix.

Grote (sociale) netwerken zoals Twitter, Facebook en Google verzamelen steeds meer data over individuele gebruikers en verkopen deze informatie aan andere partijen. Door VPN is het voor de bedrijven niet mogelijk om een privédossier op te bouwen.