Kennisruimte
Marketing

Wat is en doet een schakelaar?

Een schakelaar kun je zien als een soort gang die binnen een gebouw stroom onderbreekt of verbindt. Er zijn meerdere soorten schakelaars, maar de bekendste soort in de lichtschakelaar.

Enkelpolige schakelaar

De meest bekende lichtschakelaar is de enkelpolige schakelaar. Deze schakelaar heeft twee aansluitklemmen en één schakelknop. De enkelpolige schakelaar wordt vaak gebruikt in wat kleinere ruimtes waar één deur inzit. Dit omdat de ruimte dan altijd vanuit dezelfde deur wordt betreden of verlaten en het logisch is deze schakelaar vlakbij de deur te monteren. De enkelpolige schakelaar wordt vaak gebruikt voor klaslokalen, toiletten, kelders, hobbykamers, badkamers en slaapkamers.

Serieschakelaar

De serieschakelaar staat beter bekend als de dubbele schakelaar. Dit omdat de schakelaar bestaat uit twee schakelknoppen in één behuizing. Deze serieschakelaar wordt vaak gebruikt om vanaf één plek, twee lampen te bedienen. Dit kan handig zijn wanneer je slechts een deel van de ruimte wil gebruiken, zo hoef je niet allebei de lampen aan te zetten. Gebruik je echter de hele ruimte dan kun je allebei de lampen vanuit één plek aanzetten. De serieschakelaar wordt vaak gebruikt in magazijnen, grote hallen en zalen.

Schakelmateriaal

Schakelaars worden gemaakt van schakelmateriaal. Er bestaan verschillende merken schakelmateriaal wat ervoor zorgt dat je kunt kiezen tussen verschillende uitstralingen. Ieder merk heeft verschillende specificaties zoals: de vorm, de kwaliteit, de kleur en de ip-waarde. Het is mogelijk om te combineren met schakelmateriaal. Zo kun je bijvoorbeeld een lichtschakelaar van bakeliet nemen en deze samenvoegen met een gekleurde kunststof knop. Hiermee voeg je een trendy en opvallend detail toe aan je interieur. Wil je een jaren 30 uitstraling kun je bijvoorbeeld weer kiezen voor een bakeliet schakelaar. Er zijn talloze manieren en mogelijkheden om door middel van verschillend schakelmateriaal je huis te stijlen. Zo wordt bakeliet schakelmateriaal al sinds 1909 met de hand gemaakt. De hoge kwaliteit komt tot uitdrukking in de details. Zo voel je dat je kwaliteit in handen hebt. Ook de klank is zoals vroeger.