Kennisruimte
Gezondheid

Wat is een vrijwillig eigen risico bij zorgverzekeringen?

Een vrijwillig eigen risico bij een zorgverzekering is een optie binnen de basisverzekering als een aanvulling op de vastgestelde verplichte eigen risico, Iedereen die een basisverzekering heeft, heeft ook een verplichte eigen risico. Daarnaast kun je ook nog een vrijwillig eigen risico afsluiten.

Verschil tussen de verplichte eigen risico en de vrijwillig eigen risico.

Iedereen heeft een verplicht eigen risico bij de basis zorgverzekering. Dit bedrag is een vastgesteld bedrag dat jaarlijks op Prinsjesdag bijgesteld wordt dat iedereen eerst zelf moet betalen voordat de zorgverzekering je kosten vergoedt. Soms kun je te maken krijgen met een eigen bijdrage, dit deel van de kosten moet je altijd zelf betalen, zelfs al heb je het totale bedrag van de eigen risico al gebruikt. Bij een vrijwillig eigen risico kun je de eigen risico verhogen met een minimum van 100 euro tot een maximum van 500 euro per jaar. Dit bedrag komt bovenop de verplichte eigen risico. Je kiest er dan als het ware voor meer geld toe te voegen aan de wettelijke verplichte eigen risico. Op deze manier verlaag je de maandelijkse kosten voor je zorgverzekering en heb je een goedkopere zorgverzekering. Een goedkope zorgverzekering kan je afsluiten via Goedkopezorgverzekering.nl.

Wat is het voordeel van een vrijwillig eigen risico?

Doordat je vrijwillig je eigen risico verhoogd, krijg je korting op je premie van de zorgverzekering. De korting is ongeveer de helft van het bedrag waarmee je het eigen risico verhoogt. Dit kan soms wel om tientallen euro’s per maand gaan. Als je weinig gebruik maakt van de zorg die onder het eigen risico valt dan kun je op deze manier flink besparen door de korting die je krijgt op de te betalen premie. Het is wel zo dat als je gebruik wilt maken van de zorg, je hiervoor meer moet betalen.

Hoe kun je een vrijwillig eigen risico aanvragen?

De hoogte van je eigen risico kun je aan het einde van het jaar aanpassen en gaat per 1 januari van het volgend jaar in. Het aanpassen van de eigen risico kan maar eenmalig per jaar.

http://www.goedkopezorgverzekering.nl/