Kennisruimte
Image default
Bedrijven

Wat is een VOG?

Een VOG is in veel gevallen nodig wanneer je een nieuwe baan wil, een VOG is namelijk een Verklaring Omtrent Gedrag. In een VOG staat of justitie wel of geen bezwaar heeft als jij een bepaalde functie krijgt. Om een baan te krijgen bij een kinderdagverblijf is het wettelijk verplicht een VOG af te geven, je werkt namelijk met kinderen en hebt een grote verantwoordelijkheid. 

Hoe ziet het eruit?

Er moet ten alle tijden worden gecontroleerd of een VOG niet is vervalst, dit moet de toekomstige werkgever doen. Het is als werkgever dan ook belangrijk altijd te vragen naar de echtheid van het document. Met een VOG kan een werkgever controleren of jij geen strafblad of iets hebt, het is dus eigenlijk een extra controle om te kijken of jij wel geschikt bent voor de functie waar je voor hebt gesolliciteerd. 

Hoe vraag ik een VOG aan?

In sommige gevallen kan het zo zijn dat de toekomstig werkgever vraagt of je een VOG aan wil vragen, de toekomstig werkgever geeft dan ook aan hoe je hem moet laten zien. Een VOG kan namelijk schriftelijk en digitaal gemaakt worden. Wanneer je de VOG online moet aanvragen moet deze eerst voor je worden klaargezet door de werkgever, vervolgens krijg jjij een aanvraagcode. Om online in te loggen moet je deze code gebruiken, vervolgens moet je alle gegevens controleren en de aanvraag betalen. De VOG kost dan €33,85

 

Soms wil een toekomstige werkgever de VOG schriftelijk hebben, je moet VOG dan aanvragen bij de gemeente, dit moet dan wel bij je gemeente waar je ingeschreven staat. Om de VOG via deze manier aan te vragen kost €41,35.

 

De VOG kan ook worden aangevraagd via commerciële bedrijven, zij vragen hem dan alleen aan maar je moet er nog steeds even lang op wachten.