Kennisruimte
Image default
Bedrijven

Waarom schone lucht in huis zo belangrijk is

Veel mensen ventileren hun woning niet goed. Soms omdat zij hiervoor niet de juiste installaties hebben, en soms omdat zij er gewoon niet goed op letten. Door niet goed te ventileren, krijgt u vervuilde lucht in uw woning, dit heeft veel negatieve gevolgen. Het liefst wilt u dit natuurlijk voorkomen, ventileren is namelijk zo gedaan. U moet alleen wel weten wanneer en hoe u dit aan moet pakken. We geven u een aantal tips om te ventileren en vertellen waarom schone lucht zo belangrijk is in huis.

Vervuilde lucht is slecht voor uw gezondheid

Het belang van ventileren in huis is ontzettend groot. Wanneer u niet goed ventileert, wordt het binnen een muffe, stinkende en vochtige ruimte. Doordat u constant vervuilde lucht inademt wordt u sneller ziek en krijgt u last van klachten zoals hoofdpijn. Het kan zelfs leiden tot klachten zoals astma. Ventileren is dus ontzettend belangrijk. U zult merken dat als u frisse en schone lucht in uw woning heeft, u zich een stuk betere voelt. U bent fitter en uw weerstand is hoger. 

Bacteriën en schimmels

Een vervuilde omgeving waar het warm en vochtig is, is ideaal voor bacteriën en schimmels. Dit wilt u natuurlijk het liefst buiten de deur houden. Een tip om dit tegen te gaan: doe de ventilatiecheck! Meet de luchtvochtigheid en temperatuur in verschillende ruimtes om te kijken waar de kans op schimmels of bacteriën het grootst is. Zorg dat deze ruimtes regelmatig frisse lucht krijgen. Ook als u nog geen last heeft van bacteriën en schimmels moet u dit doen, voor u het weet heeft u er wel last van. 

Tips voor een gezond binnenklimaat

Ventileren kunt u op verschillende manieren doen. De makkelijkste optie is natuurlijk gewoon een raampje open zetten. Dit moet u sowieso regelmatig doen om schone lucht binnen te krijgen. Ook is het handig als er een constante toevoer is aan frisse lucht. Ook dit kan op verschillende manieren. Een ventilatierooster werkt bijvoorbeeld erg goed. Ook een WTW systeem kan u helpen om schone lucht in uw woning te krijgen. 

Extra ventileren in sommige situaties

In bepaalde situaties is het nodig om extra te ventileren omdat er extra warmte of vocht vrijkomt. Dit kunt u het beste zo snel mogelijk verhelpen. Enkele voorbeelden van deze situaties zijn als volgt:

 

  • Na het douchen de ventilator aanzetten of een raam open doen.

  • Tijdens en na een feestje, er komt dan veel extra warmte en vocht vrij.

  • Tijdens en na het koken omdat er veel condens vrij komt.

  • Als u de was op heeft opgehangen zodat het vocht naar buiten kan. 

  • Wanneer u gaat klussen zodat vervuilde lucht en dampen naar buiten kunnen.