Kennisruimte
Image default
Bedrijven

Waarom informatiebeveiliging belangrijk is voor iedereen

Kijk, laten we eerlijk zijn. Tegenwoordig zit iedereen met zijn snufferd vastgelijmd aan schermen, groot of klein. Van je oma die haar eerste smartphone heeft ontdekt tot jouw neefje die denkt dat hij de nieuwe Zuckerberg is, omdat hij Fortnite kan spelen en tegelijkertijd zijn Instagram kan updaten. En ja, dan hebben we het nog niet eens over die website gehad. Je weet wel, https://www.digitrust.nl/. Die plek waar je meer te weten komt over hoe je je digitale leven niet laat veranderen in een open boek voor Jan en alleman.

De boel op slot

Stel je voor, je huis staat vol met kostbaarheden. Je oma’s antieke klok, die ene limited edition sneaker collectie of gewoon je hele administratie. Wat doe je dan? Deur op slot, alarm erop en misschien zelfs een waakhond als kers op de taart. Waarom? Omdat je spullen waarde hebben en je niet wilt dat elke vreemde vogel er met je bezittingen vandoor gaat. Zo zit het ook met je digitale bezittingen. Foto’s, documenten, persoonlijke gegevens… het is goud waard. En net zoals je je huis beschermt, moet je ook je digitale leven op slot gooien.

De sleutel tot succes

En dan komen we bij het punt van de ISO 27001 certificering. Dit is zeg maar de Rottweiler onder de beveiligingsmaatregelen. Het betekent dat een organisatie serieus werk maakt van informatiebeveiliging. Het is een teken aan de wand dat ze niet alleen de deur op slot doen, maar ook alle ramen hebben gecheckt, een alarm hebben geïnstalleerd, en ja, die waakhond staat ook paraat. Met andere woorden, organisaties met zo’n certificaat hebben hun zaakjes goed voor elkaar als het aankomt op jouw data beschermen.

Waarom je dit zou moeten boeien

“Maar wat heb ik hier nu aan?” hoor ik je denken. Nou, vrij simpel. In een tijd waarin datalekken net zo gewoon zijn als de regen in Nederland, wil je er zeker van zijn dat jouw gegevens in goede handen zijn. Je wilt toch ook niet dat jouw persoonlijke informatie zomaar op straat komt te liggen? Of erger nog dat je identiteit wordt gestolen omdat je dacht dat het wel los zou lopen met die beveiliging. Het gaat erom dat je weet bij wie je je gegevens achterlaat en of ze wel te vertrouwen zijn.

Kortom

Of het nu gaat om online shoppen, het gebruiken van sociale media of gewoon het surfen op het web, je digitale voetafdruk achterlaat sporen. En net zoals je niet wilt dat iemand zomaar je huis binnenloopt en je spullen meeneemt, wil je ook niet dat je digitale leven op straat komt te liggen. Dus de volgende keer dat je ergens je gegevens invult of een nieuwe app downloadt, denk dan even na over de beveiliging ervan. Zoek naar die ISO 27001 certificering of check sites zoals https://www.digitrust.nl/ voor advies. Want zeg nou zelf, beter veilig dan sorry, toch?