Kennisruimte
Image default
Gezondheid

Waarom fysiotherapie nuttig is

Hebt u zich ooit afgevraagd wat fysiotherapie zo belangrijk maakt? Hier zijn een aantal voordelen die we hebben geïdentificeerd:

1. Vermindert of elimineert pijn: Therapeutische oefeningen en manuele therapietechnieken zoals manuele therapie of behandelingen zoals echografie, tapen of elektrische stimulatie kunnen helpen de pijn te verlichten en de spier- en gewrichtsfunctie te herstellen bij bijvoorbeeld rugklachten. Dergelijke behandelingen kunnen ook voorkomen dat de pijn terugkeert.

2. Een operatie vermijden: Fysiotherapie neemt de pijn weg of helpt bij de genezing van een blessure. Als deze problemen kunnen worden verholpen, is een operatie wellicht niet nodig. Als een operatie wel nodig is, kunnen mensen nog steeds baat hebben bij fysiotherapie vóór de operatie. In veel gevallen kunt u, door sterker en in een betere conditie aan een operatie te beginnen, verwachten dat u daarna sneller herstelt.

3. Verbetering van de mobiliteit: Ongeacht de leeftijd hebben veel mensen moeite met staan, lopen of bewegen. Fysiotherapie kan u helpen met rekoefeningen en versterkende oefeningen om uw bewegingsmogelijkheden te herstellen. In sommige situaties kunnen hulpmiddelen zoals wandelstokken, krukken, braces, steunzolen of andere hulpmiddelen nodig zijn. Onze fysiotherapeuten kunnen deze hulpmiddelen beoordelen en indien nodig aanpassen.

4. Herstellen van of voorkomen van een sportblessure: Fysiotherapeuten begrijpen hoe specifieke blessures een hoger risico lopen bij verschillende sporten (zoals stressfracturen bij afstandslopers). We kunnen bij knie fysio Amsterdam een geschikt herstel- of preventieprogramma opstellen voor onze patiënten om een veilige terugkeer naar hun sport te garanderen.

5. Verbeter uw evenwicht en voorkom vallen: In de eerste fasen van de fysiotherapie ondergaan onze patiënten een beoordeling van het valrisico. Als ze een hoog risico lopen om te vallen, zullen onze therapeuten oefeningen aanbieden die uw evenwicht op een veilige manier op de proef stellen en zo situaties uit het echte leven nabootsen. De therapeuten zullen ook helpen met oefeningen om de coördinatie te verbeteren en, indien nodig, met hulpmiddelen om veiliger te kunnen lopen. Wanneer het evenwichtsprobleem wordt veroorzaakt door een probleem in het evenwichtsorgaan, kunnen onze fysiotherapeuten specifieke manoeuvres uitvoeren om het evenwichtsorgaan snel weer goed te laten functioneren en de symptomen van duizeligheid of vertigo te verminderen of te elimineren.