Kennisruimte
Image default
Onderwijs

Muziekactiviteit kiezen? Denk aan deze 3 punten

Muziekactiviteiten op school

Er zijn superveel muziekactiviteiten die hartstikke leuk zijn om te organiseren op school. Een vraag die wij vaak krijgen, is: welke muziekactiviteiten kan ik nou het beste kiezen voor mijn leerlingen in het kader van Culturele Kunstzinnige Vorming? Het antwoord op deze vraag is niet eenduidig. In feite lenen superveel muzikale activiteiten zich namelijk uitstekend voor CKV! Hoe geschikt ze zijn, hangt met name af van wat je precies wilt bereiken. Maar er zijn wel een aantal punten om over na te denken.

Hoe ziet het lesprogramma eruit?

Je bepaalt natuurlijk niet iedere week ‘zomaar een beetje’ wat je gaat doen voor CKV. Waarschijnlijk heb je voor het hele jaar een mooi plannetje klaarliggen! Wil je een mooie muzikale activiteit neerzetten als aanvulling, is het dan ook goed om dat plannetje er eens bij te pakken: welke muziekactiviteit zou nou een mooie aanvulling zijn?

Ga voor diversiteit

Eén van de belangrijkste doelstellingen van CKV is dat leerlingen breed kennismaken met alle vormen van kunst en cultuur. Blijf dus ook kritisch op je eigen lesprogramma: hoe divers is dat op dit moment? Ligt de focus op kunst consumeren, of kunst creëren? En hoeveel ruimte gebruik je op dit moment voor kunstvormen uit andere culturen? Kijk waar er nog aan diversiteit te winnen valt en zet je muzikale activiteit daar op in. Zo sla je twee vliegen in één klap!

Specifieke doelen

Soms heb je als docent specifieke skills die je je leerlingen op een bepaald moment graag wilt meegeven. Omdat ze superactueel zijn of omdat je ziet dat je klas behoefte heeft aan een bepaalde vaardigheid. Je kunt dan een muziekactiviteit zoeken die aansluit bij die behoefte. Een workshop dansexpressie bijvoorbeeld helpt leerlingen om beter uitdrukking te geven aan wat ze voelen. Maar wil je vol inzetten op het groepsproces? Dan is een workshop choreografie misschien wel een gouden greep. En hebben jouw leerlingen moeite met naar elkaar luisteren? Wacht maar tot ze samen een spetterend slagwerkstuk moeten instuderen. Wedden dat ze dan ineens wel oor hebben voor elkaar?

https://www.grotebroer.nl