Kennisruimte
Image default
Bedrijven

Hoe wordt een optimaal horeca interieurontwerp gemaakt?

Na jaren van dromen, sparen en voorbereiden is het dan eindelijk zover; je nieuwe en eigen horecazaak is een feit! Na het geregel en invullen van alle verplichte documenten kan het genieten dan eindelijk beginnen. Alles begint natuurlijk met het kiezen van de juiste inrichting van je horecazaak, maar waar begin je? En hoe maak je nu een optimaal horeca interieurontwerp zodat je een goede aansluiting vindt bij de doelgroep van je bedrijf? Een goed begin is het halve werk, dus dat geldt ook zeker in horecaland. Begin met een goed inzicht in je doelgroep en stem daar de rest van je plannen op af. Want een interieur dat niet aansluit bij de doelgroep is zonde van het geld.

Breng de doelgroep en je wensen in kaart

De eerste stap is het bepalen van je doelgroep. Voor wie zet je je horecagelegenheid op en waar wordt je zelf gelukkig van? Het is belangrijk om dicht bij je eigen wensen te blijven om zo je passie in het beroep te blijven behouden. Kies daarom voor een doelgroep die je aanspreekt en waar je al enige interesse voor hebt. Zorg ervoor dat je het interieur goed laat aansluiten bij je doelgroep. Bij een luxe restaurant heb je immers een ander interieur nodig dan een wanneer je een bistro gaat starten gericht op studenten. Zorg er dus voor dat je een interieur kiest die past bij je doelgroep. Met een juist interieur weet je zeker dat je doelgroep aansluit bij jouw bedrijf en dat ze zullen terugkeren. En dat is natuurlijk hetgeen wat je wilt bereiken.

Van concept ontwerp naar definitief ontwerp

Wanneer je de doelgroep en je wensen in kaart hebt gebracht is het zaak om te starten met een concept ontwerp. Begin simpel en breng in kaart wat je sowieso in je zaak wilt hebben. Of dat nu een grote bar is of juist een simpel koffiehoekje; door je belangrijkste elementen in kaart te brengen kan de rest op je eyecatcher worden aangepast. Kies ook de stijl, de materialen en de kleuren die je graag op je wanden en vloeren terug wil zien. Dit zijn namelijk basale kenmerken van je horecazaak dus deze moeten goed worden gekozen. Het is verstandig om een moodbord te maken met je wensen, zodat ervaren stylisten kunnen aansluiten bij jouw wensen en behoeften.

Na het concept ontwerp is het tijd om een en ander even te laten bezinken. Wil je nog wat aanpassen aan het conceptontwerp? Dan is daar natuurlijk voldoende gelegenheid voor. Ben je tevreden met het conceptontwerp? Dan ga je over naar de definitieve ontwerpfase waarin je tot in detail je interieur gaat uitwerken. Denk bijvoorbeeld aan een lichtplan en de keuze van de juiste wanddecoratie. Ben je tevreden? Dan kan je overgaan tot de realisatie van je ontwerp.

Het ontwerpen van een horecazaak is dus geen standaard werkzaamheid. Alles is afhankelijk van je gekozen doelgroep en je persoonlijke wensen. Maar ben je eenmaal tot een definitief ontwerp gekomen? Gefeliciteerd! Dan kan je beginnen met de realisatie van je ontwerp en de start van je eigen horecazaak.