Kennisruimte
Image default
Gezondheid

Hoe werkt levodopa bij Parkinson?

Dopamine kun je zien als een stofje in de hersenen om bewegingen makkelijk te laten verlopen. Ook draagt dopamine bij aan de ervaring van welzijn, blijdschap en genot. Het is een boodschapperstof: het brengt informatie over tussen zenuwcellen. Heb je de ziekte van Parkinson, dan heb je te weinig dopamine. Dit komt doordat er een verlies is aan zenuwcellen in de hersenen die dopamine aanmaken. Je kunt met verschillende soorten medicatie het tekort aanvullen. De medicatie wordt in overleg gedaan met de verpleegkundige specialist of neuroloog. Het meest effectieve medicijn tegen de ziekte van Parkinson is levodopa. Levodopa via een pomp is mogelijk. In dit artikel meer over hoe levodopa werkt bij Parkinson.

Hoe gaat levodopa in zijn werk?

De eigenschap van dopamine is dat het de bloed hersenbarrière niet voorbij kan. Het heeft dan ook geen zin om dopamine als tabletje te geven. Het medicijn levodopa kan wel door de bloed hersenbarrière heen en kan in de hersenen worden omgezet in dopamine. Zo wordt er combinerend met andere stofjes de werking van het levodopa medicijn geoptimaliseerd. Door levodopa te combineren met benserazide of carbidopa kan je ervoor zorgen dat zoveel mogelijk dopamine de hersenen bereikt. De tweede combinatie met entacapon zorgt voor een remming van de afbraak van het levodopa medicijn en zorgt ervoor dat het langer werkt.

Wat zijn de mogelijke bijwerkingen?

Aan het begin van de behandeling zijn slaperigheid, duizeligheid en misselijkheid de meest voorkomende bijwerkingen. Je kunt deze bijwerkingen beperken door te beginnen met een lagere dosering en vervolgens op een langzame manier op te hogen. Verder kun je last krijgen van slapeloosheid en een droge mond. Bij een hoge dosering levodopa kunnen er hallucinaties en verwardheid optreden. Is dit het geval, dan moet je contact opnemen met de verpleegkundige specialist of neuroloog. Zo kan de medicatie worden aangepast. Gebruik je levodopa langdurig, dan kunnen er schommelingen ontstaan. Je kunt meer stijfheid en traagheid ervaren wanneer je weer een nieuwe dosering moet nemen. Ook kan het zijn dat je overmatig beweeglijk wordt. Door het aanpassen van de medicatie kan de werking geprobeerd worden te stabiliseren of optimaliseren. 

Het gebruiken van levodopa

De behandelaar begint normaal gesproken met drie keer per dag een hele of halve tablet levodopa. Het is afhankelijk wat het effect is of de dosering moet worden aangepast. Het veranderen van de dosering wordt altijd gedaan in overleg met de verpleegkundige specialist of neuroloog. Heb je vragen over de inname van de medicijnen neem dan contact op met de verpleegkundige specialist.