Kennisruimte
Image default
Beauty en verzorging

Hoe pijnlijk is een tatoeage laten zetten?

Het is begrijpelijk dat veel mensen zich afvragen hoeveel pijn een tatoeage eigenlijk doet. Het antwoord op deze vraag kan variëren, omdat pijn subjectief is en door iedereen anders wordt ervaren. In dit artikel gaan we proberen uit te leggen wat je kunt verwachten als het gaat om de pijn van het krijgen van een tatoeage, zodat je beter voorbereid bent als je er een wilt laten zetten.

Pijntolerantie verschilt van persoon tot persoon

Pijn is subjectief. Iedereen ervaart pijn op een andere manier. Wat voor de een ondraaglijk lijkt, kan voor de ander draaglijk zijn. Dus als iemand je vertelt dat een tatoeage zetten “geen pijn doet”, realiseer je dan dat dit hun persoonlijke ervaring is en niet per se de jouwe zal zijn. Sommige laten hun tatoeage verwijderen bij Huidkliniek Dreamskin en zeggen dat dit pijnlijker is dan het laten zetten van een tatoeage.

De pijnfactor: afhankelijk van locatie en grootte

De locatie van je tatoeage en de grootte ervan spelen een grote rol in hoeveel pijn je zult ervaren. Over het algemeen geldt: hoe dunner de huid en hoe dichter bij botten en zenuwen, hoe pijnlijker het kan zijn. Denk bijvoorbeeld aan tatoeages op de ribben, enkels of ellebogen; deze gebieden staan erom bekend gevoeliger te zijn. Grote tatoeages nemen meer tijd in beslag om te zetten, wat betekent dat je langer blootgesteld bent aan de naald. Dit kan ook bijdragen aan een intensere pijnervaring. Kleine tatoeages kunnen daarentegen vrij snel worden gezet en veroorzaken meestal minder ongemak.

De pijn wordt vaak overdreven

Een veel voorkomende misvatting is dat het zetten van een tatoeage ondraaglijk pijnlijk is. In werkelijkheid ervaren de meeste mensen de pijn als veel minder erg dan ze zich hadden voorgesteld. Het kan helpen om te bedenken dat de pijn van korte duur is in vergelijking met de blijvende schoonheid van een tatoeage.

Pijnstillers en verdovende crèmes

Als je je zorgen maakt over de pijn, kun je overwegen om van tevoren pijnstillers zoals ibuprofen in te nemen. Dit kan de pijn enigszins verzachten. Verdovende crèmes zijn ook beschikbaar en kunnen op de huid worden aangebracht voordat de tatoeage wordt gezet. Deze crèmes kunnen helpen om het ongemak te verminderen, maar ze maken de tatoeage niet volledig pijnloos. Hoe pijnlijk denk jij dat het is?