Kennisruimte
Image default
Bedrijven

Hoe kies ik een geschikte metaaldetector?

Metaaldetectoren spreken al jaren en dagen menigeen tot de verbeelding; het zal je immers maar overkomen dat je waardevolle munten uit de oudheid tegenkomt. Het zoeken naar specifieke metaalsoorten doe je met een goede metaaldetector. Er zijn vele soorten metaaldetectors te koop, van goedkoop tot zeer geavanceerd. Wie zich nieuw op dit gebied begeeft doet er verstandig aan om niet direct de allerduurste metaaldetector te kopen; eerst zul je in de praktijk moeten ondervinden of het wel bij je past, het zoeken naar metalen.

Kenmerken van goede metaaldetectors

Wat maakt een metaaldetector nu beter dan de andere? Allereerst is het belangrijk dat je metalen kunt uitsluiten. Want telkens op aluminium lipjes van blikjes frisdrank stuiten gaat ook irriteren op den duur. Op het moment dat je echt iets gaat uitgraven is het wel de bedoeling dat het iets van mogelijke waarde is en dat je niet telkens voor niets spullen opgraaft.

  • Het uitsluiten (determinatie) en instellen van metalen vormt dus een pre.
  • Het bezitten van een zgn. pinpoint; hierdoor bepaalt de metaaldetector met grote nauwkeurigheid waar het object zich bevindt.
  • Het geven van een sterk signaal.
  • Geschikt zijn voor land en water.

Een allround metaaldetector is voor de meeste mensen het handigste. Deze kan zowel grote als kleine voorwerpen waarnemen en is in te stellen op het zoeken van munten of juwelen bijvoorbeeld. Daarnaast zijn allround metaaldetectors zo in te stellen dat zij specifiek kunnen zoeken in aarde of zand. Het kiezen voor een middenklasse metaaldetector biedt je uiteindelijk de meeste voordelen. De gemiddelde middenklasse metaaldetector kent ca. 4 functies, maar zal geen onderwater zoekfunctie bieden.

Gemiddelde prijs

Verwacht dat je gemiddeld, voor een serieuze metaaldetector zo’n 200 euro kwijt bent. Je krijgt voor dat geld een goed functionerende metaaldetector met de vaardigheden van een middenklasse detector. Soms tref je wel eens bij consumenten winkels een metaaldetector aan, voor bijvoorbeeld 50 euro – dergelijke kwaliteit is af te raden en is wellicht alleen leuk om met een kind van 5 tot 6 jaar te gebruiken. Zelfs voor oudere kinderen zijn dergelijke metaaldetectors niet aan te raden en frustrerend (doordat zij werkelijk op ieder metaalsoort reageren en je dus voornamelijk afval dopjes zult vinden).