Kennisruimte
Image default
Onderwijs

Handige tips voor wanneer je examens wilt oefenen

Wanneer je in je examenjaar zit van het VMBO, HAVO of VWO is er geen ontkomen meer aan; het eindexamen! Je zult misschien zenuwachtig zijn, lichte stress ervaren of juist heel veel stress ervaren. Gelukkig kan je met een aantal tips & trucs goed voorbereid aan de eindexamens beginnen. Zorg bijvoorbeeld voor een goed leerschema, zorg voor ontspanning en leer met behulp van examenbundels. Door je examens vooraf goed te oefenen leer je de vraagstelling kennen, weet je welke onderwerpen belangrijk zijn en zorg je voor een goed gevoel van zelfvertrouwen. Examens oefenen is dan ook erg belangrijk en misschien wel de belangrijkste voorbereiding op het tentamen.

Tips voor het oefenen van je examens:

Dat examens oefenen belangrijk is hoeven we je misschien niet te vertellen. Maar hoe kan je nu effectief en efficiënt voor je examens oefenen? Begin met het maken van samenvattingen zodat je weet welke onderwerpen belangrijk zijn. Vervolgens maak je je eigen studieschema waarin je het oefenen van examen opneemt. Door structureer te oefenen met het maken van examens zorg je dat je goed bent voorbereidt op de vraagstelling. Bovendien kan je met behulp van modelantwoorden inzicht krijgen in de gewenste antwoorden, zodat je weet welk type antwoorden op het examen worden verwacht. Een van de meest bekende manieren om examens te oefenen is door gebruik te maken van examenbundels. In deze examenbundels kan je alle oude examens en modelantwoorden vinden. Ideaal dus om je examens te oefenen. De bundels zijn verkrijgbaar voor alle niveaus en voor alle vakken, dus in welk vak je ook examen moet doen een examenbundel is zeker beschikbaar!

Examenbundels helpen tegen stress!

Het klinkt misschien gek, maar het gebruik van examenbundels zal de stress rondom de examens verlagen. Door examens te oefenen en gebruik te maken van oude examens zorg je ervoor dat je vertrouwd raak met de examenstof. Wanneer je het echte examen te zien krijgt weet je al direct wat er van je wordt verwacht, en zal je niet direct in de stress schieten. Je kan de vragen eenvoudiger relativeren want je bent immers bekend met de vraagstelling en je weet exact op welke wijze je antwoord moet geven. Je voelt je daardoor veel zelfverzekerder waardoor het examen minder stress zal opleveren.

Uiteraard blijft het maken van examens spannend. Het helpt altijd om rustig te blijven ademen en je tijd te nemen om de examens te maken. Examens oefenen blijft een belangrijk onderdeel van je voorbereiding maar ben je toch iets te laat begonnen zorg er dan voor dat je in ieder geval gebruik maakt van de examenbundels. Door de oude examens door te nemen weet je hoe de vraagstelling eruit ziet en wat er van je wordt verwacht. Doordat de oude examens verkrijgbaar zijn op elk niveau en voor elk vak kan iedereen zijn of haar examens oefenen. De ergste examenstress wordt dan snel weggenomen en de leerlingen kunnen het examen vol zelfvertrouwen maken. Met een goede voorbereiding kan iedereen het examen halen; ongeacht de hoeveelheid samenvattingen of geoefende examens. En onthoud; jij hebt alle lessen gevolgd dus de basiskennis heb je zeker in huis!