Kennisruimte
Bedrijven

Glas geschiedenis

Wanneer je op dit moment om je heen kijkt, is het hoogst waarschijnlijk dat je glas ziet. Glas heeft dan ook vele verschillende functies en zal je op meerdere plekken in het huis vinden. Glas is met de jaren erg ontwikkeld en de verwerking van glas is ook verder ontwikkeld.

Zo kon er een paar honderd jaar terug nog geen grote stukken glas geproduceerd worden omdat deze anders zouden breken. Dit is ook de reden waarom er glas in lood ramen ontstonden omdat je dan kleine stukjes ruit kon produceren voor in het lood, en je dan toch soort van een grote ruit had. Tegenwoordig wordt glas in lood erg mooi en speciaal gevonden en is het ook veel geld waard. Vroeger werd dit dus gewoon gemaakt uit noodzaak doordat er geen grote platen geproduceerd konden worden. Glas in lood zie je vaak in kerken en hele oude huizen.

Hoe groter de ruit, hoe meer licht het door laat en daarom hebben grote oppervlaktes dan ook de voorkeur voor het plaatsen van ruiten in gebouwen. Huizen en gebouwen waar veel licht binnenvalt, wordt vaak als positief beschouwd. Daarnaast moeten de lampen vaak aan wanneer er niet zo veel licht naar binnenvalt en dit kost ook weer meer geld en is slechter voor de natuur. Ondanks dat we nu welk grote oppervlaktes kunnen produceren, is glas nog steeds erg breekbaar en dus komt het wel eens voor dat er glasschade is. Gelukkig is glas repareren tegenwoordig snel gedaan door gespecialiseerde bedrijven die direct op de stoep zullen staan.

Vroeger werd er alleen enkel glas geproduceerd maar tegenwoordig wordt voor ruiten bijna altijd dubbelglas gemaakt. Met dubbelglas heb je ten eerste minder kans op schade doordat het een stuk dikker is en dus ook minder kwetsbaar. Daarnaast is je huis ook een stuk beter geïsoleerd wanneer je dubbelglas hebt. Het zal minder tochten in de winter en er komt minder kou naar binnen. Bovendien is het in de zomer ook minder warm in huis wanneer de ruiten dubbelglas bevatten.  

http://glasned24.nl