Kennisruimte
Image default
Energie

Ga voor lagere vaste lasten

Lees hier enkele tips om het wonen goedkoper te maken. Daarnaast zijn het ook nuttige tips voor bedrijven. De rekening voor gas, water, en licht kan bij veel huishoudens en bedrijven naar beneden worden gebracht, en dit op een eenvoudige manier.

Voorkom verspilling van energie

Ongemerkt gaat er op veel plekken energie verloren. Energie wat altijd via de meter gaat, dus wat je terugvindt op de energierekening. Bij veel woningen en bedrijven is de isolatie niet op orde. In de winter stook je dan teveel omdat de warmte makkelijk het pand uitgaat. In de zomer komt bij een slecht geïsoleerd pand de hitte makkelijk naar binnen waardoor de airco hard moet werken. Goede isolatie is een forse besparing op de gas- en lichtrekening. Het hangt er vanaf hoe het klimaat is en hoe groot het pand is, maar de besparing kan rond de 600,= euro per jaar zijn. Dit kan natuurlijk hoger uitvallen als we een extreme winter hebben met een lange periode met vorst, en een zomer met een hittegolf. Daarbij is het pand na goede isolatie wat meer klaar voor de energietransitie. Wat dat precies gaat worden, is nog onbekend, maar goede isolatie zal erbij zitten. Een ander item is besparen op water. Na de energietransitie zal het gewoon zijn dat we massaal de WC doorspoelen met opgevangen regenwater. Als aanloop daar naartoe zou je alvast een ouderwetse regenton kunnen realiseren, en met dat water de plantjes water geven. Anders dan leidingwater is het water wat niet langs de meter gaat, en bij langdurige droogte waardoor je met leidingwater niet de tuin mag sproeien, heb je nog water uit de regenton voor de borderplanten.

Overstappen naar een goedkopere energieleverancier

Er is veel geld te besparen door over te gaan naar de energieleverancier met de laagste tarieven. Energie vergelijken gaat makkelijk. De kans is groot dat Oxxio energie als voordeligste uit de bus komt. Anderzijds dat Oxxio één van de makkelijkste is: Oxxio energie heeft contracten voor onbepaalde tijd die maandelijks opzegbaar zijn. Sowieso is overstappen van leverancier via Easyswitch makkelijk. Om een idee te krijgen van de korting, in sommige gevallen kan de korting oplopen tot 450,= euro per jaar. Dit betekent, overstappen en het pand goed isoleren, kan tezamen een korting opleveren van meer dan 1000,= euro per jaar. Zo makkelijk zijn de vaste lasten te verlagen.