Kennisruimte
Image default
Gezondheid

Eet een evenwichtig dieet

Uw lever heeft bepaalde vitaminen en mineralen nodig om goed te kunnen werken. U kunt uw lever versterken door een uitgebalanceerd dieet te eten met voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitaminen en mineralen. U kunt de leverfunctie ook verbeteren door voedingsmiddelen te consumeren die rijk zijn aan vitamine A, B, C en E, foliumzuur, zink en mineralen zoals ijzer, selenium, koper, mangaan en magnesium.

Ook de darmflora, de bacteriën die in je darmen leven, kan de levergezondheid beïnvloeden. Om leverproblemen te voorkomen, moet u een evenwichtig dieet volgen met een grote verscheidenheid aan voedingsmiddelen, vooral die welke rijk zijn aan probiotica.

Drink alcohol met mate.

Alcohol is giftig voor uw lever en kan na verloop van tijd ernstige schade veroorzaken. Als je regelmatig alcohol drinkt, hoe meer je drinkt, hoe meer je lever moet werken om de alcohol te verwerken. Overmatige belasting van de lever kan leiden tot leververvetting, een aandoening die wordt gekenmerkt door vergrote en ontstoken levercellen. Als u regelmatig alcohol drinkt, kunt u het mengen met maté thee beter vermijden. Hoewel er geen onderzoek is gedaan naar het mengen van alcohol en mate, kunt u overwegen alcohol met mate te drinken en mate-thee te vermijden.

Niet drinken en rijden.

Rijden onder invloed van alcohol is gevaarlijk en illegaal. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, gaat het bij rijden onder invloed niet alleen om de hoeveelheid alcohol in je bloed. Het gaat ook om de hoeveelheid alcohol die je hebt genuttigd voordat je achter het stuur kruipt. Met andere woorden, als je onder invloed van alcohol bent maar niet volledig bedwelmd, word je nog steeds beschouwd als rijden onder invloed.

Vanwege de vele gevaren die verbonden zijn aan drinken en rijden, is het belangrijk te onthouden dat dit een aandoening is die het best kan worden voorkomen. Drink en rij niet, hoe verleidelijk het ook is. U brengt uzelf en uw omgeving in gevaar voor ernstig letsel of de dood.

Leververvetting

Als uw lever beschadigd is of als u te veel drinkt, kunt u last krijgen van leververvetting. Dit is wanneer overtollig vet zich ophoopt in uw lever en deze vergroot. Als je leververvetting symptomen hebt, kunnen je levercellen beschadigd zijn en niet meer normaal functioneren. Een leververvetting kan een teken zijn van chronisch alcoholgebruik. Het kan ook worden veroorzaakt door bepaalde medicijnen of zwaar gewichtheffen.

Leververvetting kan ook worden veroorzaakt door het eten van te veel vet voedsel of het drinken van te veel alcohol.

Andere leverproblemen

ALD is slechts één soort leveraandoening. Er zijn vele andere, waaronder hepatitis, hepatitis C en cirrose. Als u een van deze ziekten heeft, kan uw lever niet normaal functioneren. U kunt geelzucht krijgen, dat is geel worden van de huid en de ogen door ophoping van bilirubine, een stof die door de lever wordt geproduceerd. Geelzucht is een symptoom, geen ziekte.

Problemen bij anderen voorkomen

Alcohol drinken is gevaarlijk, vooral voor mensen met leveraandoeningen. Als u iemand kent die ALD heeft, kunt u alcoholgerelateerde problemen voorkomen door hem aan te moedigen met mate te drinken en zich van alcohol te onthouden als hij symptomen van leververvetting ervaart.

https://www.dietistmandybreure.nl