Kennisruimte
Image default
Bedrijven

Een huis gekocht, hoe regel je de financiering?

Een eerste huis kopen is een bijzondere mijlpaal. Niet alleen persoonlijk, maar ook financieel: vanaf nu ga je elke maand een flink bedrag betalen aan de bank. Mijn naam is Carmen Tijhuis en ik ben werkzaam binnen Huiskes Notariaat, nadat ik hier eerst stage heb gelopen. Voorafgaand aan mijn stageperiode had ik geen idee welke stappen je zou moeten ondernemen tijdens het kopen van een huis en het aangaan van een hypotheek. Daarom beschrijf ik welke aspecten belangrijk zijn en wat wij als Huiskes Notariaat doen voor een klant.

Wanneer klanten een woning kopen hebben zij bijna altijd een hypotheek nodig om de woning te kunnen kopen. Hiervoor is een hypotheekakte vereist. Het inkomen en eventuele schulden bepalen de hoogte van de hypotheek, men gaat ervan uit dat schulden hoge kosten met zich mee brengen waardoor je minder kan lenen.

De hypotheekstukken die de bank aan ons stuurt, vormen de basis voor de inhoud van de hypotheekakte. De rente, de rentevaste periode, de looptijd van de lening en of er wel of niet moet worden afgelost, blijken ook uit de stukken van de bank.

Nadat ik een concept van de hypotheekakte heb gemaakt, wordt dit concept intern gecontroleerd. Daarna kan het concept naar de cliënten worden gestuurd en kan er een afspraak voor ondertekening worden gemaakt!