Kennisruimte
Image default
Auto’s en Motoren

Een brommer verzekering afsluiten

Als we het hebben over eenbrommer verzekering, dan bedoelen we de verzekering die geldt voor brommers, bromfietsen, snorfietsen, scooters en snorscooters. Daar is sinds enige tijd ook de speed bike aan toegevoegd. Je weet wel, de fiets waarmee je zomaar de 45 kilometer per uur kunt halen. Net als bij de auto geldt dat een brommer verzekering verplicht is. Behalve het verplichte karakter is het gewoon goed een verzekering af te sluiten. Het is voor je eigen bestwil en toekomst. Onverzekerd rondrijden en betrokken raken bij een ongeval kan grote gevolgen hebben. Soms zelfs voor de rest van je leven. Dan is het dus veel verstandiger om elke maand een paar euro te spenderen aan een goede verzekering voor je brommer of je speed bike. Je leest hier alles over de brommer verzekering; over de premies, de opties en over overstappen in december.

De boete die je krijgt voor onverzekerd rijden is bepaald niet kinderachtig

Je brommer verzekeren? Dat is verplicht vanaf het moment dat je een kenteken op naam zet. Net als voor auto’s geldt dat een brommer verzekering verplicht is als je tenminste de openbare weg op gaat. Neem het risico ook niet om onverzekerd de weg op te gaan. Mocht je toevallig gecontroleerd worden door de politie, dan krijg je een fikse bekeuring voor onverzekerd rijden. Erger nog is het als je een ongeluk krijgt en niet verzekerd bent. Het kan zomaar gevolgen hebben voor de rest van je leven. Dan dus maar die paar euro per maand investeren in een brommer verzekering.

Kenteken op naam, sluit dan ook een verplichte brommer verzekering af

Je koopt je eerste scooter? Dan zet je tegelijk ook het kenteken op naam en sluit je een verzekering af. Wat betreft een verzekering voor brommers geldt dat je ook nu, net als bij de auto, kunt kiezen uit drie varianten. In opzet vertonen deze basisverzekeringen duidelijke gelijkenissen met de autoverzekering. Ze worden alleen anders genoemd, met uitzondering van de minimale WA verzekering die je dus af moet sluiten. Net als bij auto’s geldt ook nu dat je niet gedekt bent voor de schade aan je eigen brommer mocht je een ongeval krijgen. De WA brommer verzekering is de meest simpele verzekering en dus ook de goedkoopste.

Dekking voor Diefstal, Brand en Aanrijding, de allrisk verzekering dus

Ga je een stapje verder, kies dan de brommer verzekering Diefstal en Brand. Het zal geen verrassing zijn dat behalve de schade die je toebrengt aan anderen je ook verzekerd bent tegen diefstal en brand. Ook dan wordt de schade aan de eigen brommer niet vergoed als je betrokken raakt bij een aanrijding. Dat is wel het geval als je kiest voor de WA verzekering Diefstal, Brand en Aanrijding. Zeg maar de allrisk verzekering. Dan wordt de schade die je zelf opgelopen hebt dus wel vergoed. Daarmee is de kous wat betreft de brommer verzekering nog niet af. Zo kun je nog een aanvullende brommer verzekering kiezen in de vorm van bijvoorbeeld de ongevallen opzittenden verzekering, de schadeverzekering opzittenden en de rechtsbijstandverzekering.

De regels van de brommerverzekering gelden ook voor speed bikes

De varianten zoals hierboven beschreven zijn tegenwoordig ook interessant voor de gebruikers van speed bikes, de extra snelle elektrische fietsen. Fietsen die wel een snelheid van 45 kilometer per uur kunnen halen. Wettelijk gezien vallen deze voertuigen onder de bromfietsen. En dus dient er ook een brommer verzekering afgesloten te worden. Als we het hebben over een brommer verzekering dan gelden die ook voor snorfietsen scooters en snorscooters. Kies je voor een WA Diefstal dekking, dan krijg je gedurende het eerste jaar van de verzekering de nieuwwaarde van de scooter uitbetaald. Dit geldt overigens alleen als je de scooter nieuw gekocht hebt. Voor gebruikte scooters wordt altijd de dagwaarde uitgekeerd. Wil je in aanmerking komen voor uitbetaling bij diefstal, dan dient de scooter wel te beschikken over een goedgekeurd slot.

Brommerverzekering afsluiten? Welke dekking past bij de scooter die je hebt?

Als je een brommer verzekering af wilt sluiten, doe je er verstandig aan om goed na te denken welke dekking je kiest. Voor een nieuwe scooter is dat wel duidelijk, voor andere scooters moet je voor jezelf de juiste afweging maken. Ga vooral na wat de dagwaarde van de scooter is. Om dat te bepalen gebruik je gewoon een van de vele beschikbare online tools. De hoogte van de premie wordt onder meer vastgesteld op basis van leeftijd, de woonplaats, de gekozen dekking en het aantal schadevrije jaren dat je rijdt. Hoe meer schadevrije jaren, hoe lager de premie. Bovendien kun je met een brommer verzekering spelen met de hoogte van het eigen risico. Zet je die hoger in dan zullen de maandlasten dalen. Het is altijd slim de verzekeringen eerst te vergelijken via Diks.nl!

Je kunt de verzekering per jaar opzeggen

De brommer verzekering is per jaar opzegbaar. Dat betekent dat je tot 31 december, 00.00 uur, de tijd krijgt om naar een andere verzekeraar over te stappen. De laatste maanden van het jaar zijn dan ook de overstap maanden. Daarbij wordt met name gekeken naar de prijs. Doorgaans is de verzekeraar met de laagste prijs de winnaar. Alleen op basis van de prijs besluiten elk jaar opnieuw duizenden mensen de overstap naar een andere verzekeraar te maken. Wat dat betreft word je overigens op de best mogelijke wijze ontzorgd. Je hoeft zelf niet eens de huidige verzekeraar in te lichten over de aanstaande overstap. Dit wordt allemaal voor je geregeld.

Let liever op de prijs, kwaliteitsverhouding

Hoewel met overstappen naar een andere verzekeraar niets mis is, is het wel jammer dat vooral naar de prijs gekeken wordt. Eigenlijk moet je een verzekering bieden die je de beste prijs- kwaliteitsverhouding biedt. Laat je dus niet alleen leiden door de prijs, maar neem ook altijd de polisbladen goed door. Je moet weten wat wel en wat niet gedekt wordt om je een goed beeld van de verschillende brommer verzekeringen te kunnen vormen. De voornaamste reden dat mensen elk jaar in december overstappen naar een andere verzekeraar is echter de prijs. En dat is niet altijd even verstandig.