Kennisruimte
Image default
Mode en Kleding

Dit moet je weten over fietstassen!

Dit moet je weten over fietstassen!

Waarom geven fietsers de voorkeur aan fietstassen als ze een Burkely tas op hun rug kunnen dragen om dingen mee te sjouwen? Experts vroegen een paar mensen die regelmatig op hun fiets naar het werk reizen en ze gaven een paar redenen waarom ze de voorkeur geven aan fietstassen versus een rugzak:

·         Comfort was het belangrijkste. Iedereen heeft een hekel aan een bezwete rug vanwege een zware rugzak op hun rit.

·         Mogelijkheid om meer items op hun fiets te vervoeren

·         Veiligheid. Een zware tas die aan de fiets was vastgemaakt voelde een stuk veiliger en stabieler in het stadsverkeer.

·         Fietstassen zijn sterker en veel duurzamer om zware voorwerpen mee te sjouwen.

Fietstassen zijn dus erg handig voor woon-werkverkeer, maar ze zijn absoluut essentieel voor mensen die op hun fiets op vakantie gaan.

 

Wat zijn fietstassen überhaupt?

Mensen worden vaak verward met het woord fietstassen. Een fietstas kan twee verschillende dingen betekenen, daarom is het belangrijk om specifiek te zijn. Fietstassen zijn tassen die aan de zijkant van je fiets hangen, op speciaal gebouwde rekken op de bagagedrager van je fiets. De rekken worden op fietsframes gemonteerd – meestal op de staande achtervork, ondersteund door de zadelklem of zadelpen. Bagagedragers zijn meestal bedoeld om tussen de 8 en 20 kg te dragen. Bagagedragers zijn niet te verwarren met bagagetassen en worden bijna altijd apart verkocht.

 

Welke soorten fietstassen zijn er?

Bij een fietstas kopen kun je kiezen uit twee soorten:

·         Achter gemonteerde fietstassen – Om de achteraan gemonteerde positie goed te laten werken, heeft je fiets vrij lange liggende achtervorken nodig, zodat de tassen over het contactpunt van het achterwiel kunnen komen en toch hielspeling laten. Het monteren van fietstassen op een racefiets is misschien niet ideaal, omdat deze snelheidsmachines uiteindelijk korte liggende achtervorken hebben en zelfs het achterwiel kunnen hinderen vanwege nauwe frametoleranties.

·         Voor gemonteerde fietstassen – Als je op een langere reis gaat, kun je voorvorkgemonteerde koffers overwegen. Een voordrager is goed als je lichte spullen wilt vervoeren. Het is een goede plek voor bijvoorbeeld een slaapmat. Voortassen voor hoge rekken zijn doorgaans kleiner dan achtertassen. Onthoud altijd dat deze aan de voorzijde gemonteerde koffers niet bedoeld zijn om te veel gewicht mee te sjouwen, aangezien zware lading vooraf de handling nadelig kan beïnvloeden.

 

Wat moet je overwegen bij het kopen van fietstassen?

1.       Materialen – Fietstassen zijn meestal gemaakt van stof doordrenkt met nylon of een soort stijf plastic. Er zijn ook waterdichte fietstassen verkrijgbaar, wel zo handig als je je Burkely portemonnee erin bewaart. Deze tassen zijn meestal gemaakt van zeildoek of PVC.

2.       Capaciteit – Fietstassen zijn er in verschillende formaten. Forens-specifieke tassen zijn kleiner en compacter voor gebruik in de stad. Touringbags zijn vaak groter en hebben een groter draagvermogen – tot wel 50 liter.

3.       Compatibiliteit – Fietstassen passen op twee hoofdlocaties: naast het achterwiel; door de bovenkant van het voorwiel en; en naast de voorwielnaaf. De bagagedrager aan de achterzijde is de meest voorkomende omdat deze het handigst is en de beweging van de berijder op geen enkele manier belemmert.